Sălajul se confruntă cu un declin economic pregnant: profitul firmelor este sub media pe țară

Județul Sălaj nu se poate lăuda în acest moment cu o economie prosperă ori cu firme ce raportează cifre de afaceri în creștere spectaculoasă. Piața muncii în județ este în declin, angajatorii, atât cei mari cât și cei mici au umplut municipiul cu afișe de angajare prin care anunță sute de posturi disponibile pentru care, din păcate, foarte puțini dintre cei rămași să lucreze aici mai sunt interesați. Condițiile de muncă grele, programul încărcat dar mai ales salariile care rămân printre cele mai mici din țară, reprezintă principalele cauze care nu ne ridică pe un loc bun în topul economic național. În timp ce județe chiar mai puțin cotate ca fiind dezvoltate, ne-au surclasat (vezi județele Dâmbovița ori Mehedinți, de exemplu) la noi economia nu are un trend spectaculos, ci cel mult stabil, la nivel general. Societatea Silcotub, controlată de Tenaris, multinaţională cu sediul la Luxemburg, face cei mai mulţi bani dintre toate societățile din Sălaj în ultimii doi ani fiscali.

Producătorul de ţevi din oţel fără sudură Tenaris Silcotub este, așadar, liderul afacerilor din Sălaj pentru al doilea an consecutiv, așa cum  arată datele Oficiului Național Registrul Comerțului.
Silcotub SA este subsidiara din România a companiei multinaţionale Tenaris, cel mai mare producător de ţevi din lume. Tenaris este controlată de compania italiano-argentiniană Techint. Silcotub a rulat afaceri nete de 2,18 miliarde de lei în 2018, cu peste 22 la sută  mai mari decât în 2017. Firma a avut profit net de circa 226,3 milioane de lei în 2018, de cel puţin două ori mai mare decât în 2017, arată bilanţurile comparate de Economica. Numărul mediu al salariaţilor firmei e relativ stabil, de aproape 1.800 de oameni.

Ca profit pe anul 2018, după Tenaris Silcotub se situează societatea comercială Boglar Champ, acest producător de ciuperci având un profit anul trecut de aproape 15 milioane de  lei la o cifră totală de afaceri de 82 de milioane de lei. Acesta este cel mai mare profit înregistrat de firmă, de la înființare și până astăzi. Locul al treilea, ca profit, între toate firmele care derulează afaceri în Sălaj, este Rominserv care, deși în trecut nu se detașa de ale societăți printr-un profit notabil, după tranzacțiile din ultimul an, prin vânzarea unei mari părți din fosta fabrică și terenurile aferente, profitul pe 2018 a depășit 13 milioane de lei. Cu toate acestea, fie raportat la întreaga țară, fie doar la regiune, Sălajul rămâne polul sărăciei și pe acest segment, diferența între noi și județele din regiune fiind mare. Dacă ar fi să comparăm doar cu județul Alba, în timp ce recordul celor de la Tenaris este la noi de 14 milioane de lei, nemții de la Daimler, care dețin o fabrică în județ, au înregistrat un profit pe 2018 de 265 milioane de lei. În Cluj, grupul ungar MOL a făcut un profit deaproape 255 milioane de lei, în 2018. În Satu Mare, Autonet a făcut un profit net, în 2018, de 47 milioane de lei. Eaton Electro din Baia Mare – parte a concernului american Eaton, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune, a realizat un profit net în 2018, pentru fabrica din județul vecin, de aproape 47 milioane de lei.

 

 

 

 

3 Thoughts to “Sălajul se confruntă cu un declin economic pregnant: profitul firmelor este sub media pe țară”

  1. Roza

    Marile magazine, nu fac nici un profit in judet?

  2. Anonim

    Votati psd securistul. A blocat toti investitorii. Salajul e rusinea tarii, nu doar a Ardealului. De 30 de ani fura cu gasca de parveniti.

  3. Anonim

    Vine falimentul sau plecarea marilor firme din Salaj. Plin peste tot de anunturi de angajare. Michelin, Clio Trans, Tenaris, Hanna, mai nou nici Dedeman nu reuseste sa angajeze. Oare de ce? Salarii de mizerie! In astfel de conditii e firesc ca patronii sa intre in panica. Nimeni nu va va munci, stimati angajatori, pentru 50p de euro pe.luna, poate nici atat. Chemati va bevestele si rudele sa va munceasca pe acesti bani. In UE, oriunde, salariile sunt triple sau de 4 ori mai mari. Cand veti intelege ca batjocura nu mai tine, atu ci o sa va vina si CV urile de angajare pe email. Pana atunci, stati cu ochii pe geam, in zare!

Leave a Comment