Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă aproape toți românii, implicit sălăjenii, este legată de costurile utilităților și de ceea ce găsim tipărit pe facturi, lunar. Mulți dintre noi am avut, nu o dată impresia, chiar certitudinea că plătim mai mult față de cât consumăm în realitate. Sunt de asemenea propagate tot soiul de întâmplări sau chiar conspirații legate de faptul că unele companii dau țepe consumatorilor, lucru care s-a și întâmplat de altfel, în nenumărate cazuri, de la facturile de telefonie mobilă până la alte categorii de cheltuieli utilități. Potrivit unei cercetări a Asociaţiei Agenţiilor de Reglementare în Energie din Europa (ACER), 11% dintre consumatorii români de energie sunt vulnerabili, adică au probleme cu plata facturii. În ultimul timp constatăm că prețurile utilităților, în special al energiei electrice și a gazelor cresc mai repede decât salariile, astfel că o familie ajunge să plătească aproape 10% din veniturile sale pentru electricitate și încălzire. Iar într-un județ precum Sălaj, unde salariul mediu lunar este aproape cel mai mic din țară, acest lucru se simte acut în orice buzunar. În acest context, Comisia Europeană, cu sprijinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a lansat o campanie de informare a cetățenilor menită să le ofere soluții simple care aplicate pot aduce economii de până la 20% la factura de energie electrică. Toate informațiile necesare și sfaturile practice sunt ușor de găsit pe site-ul campaniei, economielaenergie.eu , de unde le-am cules pentru dumneavoastră. „Ei bine, consumând mai puțină energie, veți avea mai mulți bani de cheltuit. De asemenea, locuința va fi mai confortabilă. Urmând sfaturile noastre, vă va fi mai cald iarna și mai rece vara, și veți plăti mai puțin. De aceea, Comisia Europeană finanțează echipa noastră de personaje extraordinare care vă ajută să îndepliniți acest obiectiv. Urmați sfaturile noastre și veți vedea cum cresc economiile!“, se arată pe site-ul campaniei.
Cum să reduceți consumul de energie electrică
Când achiziționați aparatură electrocasnică, verificați eticheta energetică UE și alegeți cu atenție acele echipamente care au consumul mai mic. Veți realiza economii de energie de până la 60%, ceea ce nu este puțin lucru. O metodă la îndemână pentru a economisi energie și, implicit bani, este să vă setați mașina de spălat haine la temperatura de 30 grade Celsius. Acest lucru va aduce o economie de până la 60 de lei pe an, la facturi de electricitate. Dacă reduceți temperatura mașinii de spălat vase cu 20 de grade, veți mai economisi 30% din costurile de funcționare. În bucătărie, pentru economii substanțiale, folosiți la cuptorul electric funcția de ventilație iar pentru încălzirea apei utilizați un fierbător electric în loc să folosiți plita.
Dacă temperatura din frigider şi cea din congelator este prea scăzută, consumul de electricitate crește iar dumneavoastră pierdeţi bani. Setaţi temperatura la 4-6 grade la frigider şi -18 grade la congelator. Utilizarea becurilor economice vă va aduce un plus, în buzunare, de 60 de lei pe an pentru fiecare dintre ele. Scoateţi din priză electrocasnicele atunci când nu sunt în uz și veți economisi aproximativ 180 de lei pe an. Folosiţi un prelungitor cu întrerupător pentru a opri automat aparatele când nu le utilizaţi. Atunci când vă uitați la televizor stingeți lumina și veți economisi bani.
Profitați cât mai mult de soare, ridicați storurile și lăsați lumina naturală să pătrundă în locuinţă, consumă mai puțină energie cu becurile și corpurile de iluminat. De asemenea, montați-vă un contor inteligent care vă poate arăta în timp real câtă energie consumați și ce costuri aveți.
Reducerea costurilor la energie termică
Pe același site, Comisia Europeană oferă sfaturi practice celor care doresc să economisească energie termică și să-și reducă costurile cu căldura. Este drept că cele mai multe sfaturi se adresează posesorilor de centrale termice de apartament dar, o parte parte dintre ele pot fi urmate și de abonații sistemului centralizat. În primul rând, trebuie să vă setați temperatura din locuință la un interval de temperatură optim. Iarna, setaţi termostatul la 21 de grade, aceasta fiind temperatura optimă pentru sănătatea, confortul şi bugetul dumneavoastră. Nu deschideţi ferestrele dacă vă este prea cald. Cel mai bine reduceți temperatura sistemului de încălzire. Pentru a reduce pierderile de căldură îndepărtați obiectele care obstrucționează caloriferele și asigurați-vă că garniturile de etanșare a ușilor și ferestrelor sunt în stare bună. Înlocuiți-le pe cele deteriorate iar căldura se va menține mai bine în casă. Vara păstrați ferestrele închise, mai ales pe timpul zilei, dacă temperatura de afară este mai ridicată decât cea din interior. Astfel veți folosi mai puțin echipamentul de aer condiționat sau ventilatoarele care înregistrează consumuri destul de ridicate.
În baie, instalarea unui cap de duş economic, cu regulator de debit poate duce la economii de 15 -20 de lei pe lună la factura de apă caldă și energie electrică. De asemenea, dacă veți reduce timpul petrecut zilnic la duş cu doar trei minute, veți păstra în buzunar încă 115 lei pe an, pentru fiecare membru al familiei. Potrivit Comisiei Europene, românii au devenit foarte preocupați de măsurile de eficientizare a consumului de energie electrică și alte utilități. O cercetare sociologică arată că românii plasează garantarea unor preţuri rezonabile pentru energie electrică pe primul loc printre priorităţile Uniunii Energetice. Această atitudine se datorează și veniturilor reduse, comparativ cu ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene, dar și a costurilor ridicate cu utilitățile, comparabile cu cele din Occident.