O nouă metodă de înșelăciune face noi victime la noi în țară, cazuri frecvente înregistrându-se și în județele vecine. Este vorba despre metoda “batista” sau a „ghicitului în batistă“, căreia îi cad victime, în general, femeile de toate vârstele, dar și tinerii, după ce persoanele de etnie romă abordează cetățenii pe stradă spunând că rezolvă anumite probleme personale, în special de ordin sentimental sau de sănătate, prin anumite descântece și ritualuri efectuate pe loc.
După prezentarea ofertei și un discurs cât se poate de convingător, cu insistența binecunoscută, persoanelor abordate le sunt solicitate bijuteriile – cercei, brățări, inele sau verighete, pe care escrocii le împachetează într-o batistă tip șervețel sau o bucată de pânză, iar în cele din urmă, profitând de neatenția acestora, “făcătoarele de minuni” înlocuiesc batista cu una identică, care conține mărgele, pietricele sau gablonțuri – bijuterii din tinichea.
După efectuarea prețiosului ritual, victimele sunt sfătuite să nu deschidă batista până la o dată ulterioară, pentru ca presupusa vrajă să nu “zboare” și să își poată face efectul. Aceste femei, în cele mai multe cazuri de etnie romă, vă opresc în plină stradă și pretind că vă pot prezice viitorul, pot desface vrăji sau blesteme, pot aduce acasă bărbații care au părăsit domiciliul sau pot reface o relație care s-a sfârșit.
Pentru reducerea riscului prin care puteți deveni în doar câteva minute victimele unor astfel de înșelăciuni, polițiștii recomandă respectarea următoarelor sfaturi:
Refuzați orice serviciu de acest gen, din start, fără să explicați refuzul sau să vă justificați atitudinea, nu vă angajați în discuții și continuați-vă drumul cu fermitate. Nu apelați la „serviciile“ acestor escroace, nu vă lăsați acostați de astfel de persoane și încredințați sun nicio formă, în niciun context, banii sau bijuteriile ghicitoarelor, chiar dacă pretind că le vor înapoia. Abilitatea lor este foarte mare iar puterea de convingere cu care acționează vă pot face la un moment dat să cedați. Stopați din start orice dialog cu astfel de persoane și îndepărtați-le din preajma dumneavoastră. Dacă ați fost victima infracțiunii de înșelăciune, apelați numărul de urgență 112, imediat după constatarea situației în care vă aflați, și furnizați polițiștilor toate datele care ar putea conduce la identificarea escrocilor și recuperarea pagubei suferite.
Nu uitați niciodată că astfel de practici nu vă pot rezolva în niciun fel o situație în care vă aflați, voi sau apropiații, iar singurul lucru care rămâne în urma acestor infracțiuni este paguba, deloc mică de cele mai multe ori, precum și sentimentul frustrant că ați fost păcăliți cu bună-știință.
Te pomenești că donatorii la batistă au și drept de vot!?