În fiecare an în preajma zilei de 15 Mai medicii veterinari lasă la o parte multiplele greutăţi cu care se confruntă şi se mobilizează pentru sărbătorirea zilei profesiei care în mod fericit este sărbătorită odată cu ziua familiei.
Pentru că suntem cu adevarat o familie şi nu o castă, am adunat în jurul nostru o echipă multidisciplinară interprofesională formată din medici veterinari, ingineri de industrie alimentară, biologi, chimişti şi personal auxiliar cu bună intenţie de a realiza obiectivele şi dezideratele ce ne stau în faţă privind sănătatea animalelor şi sănătatea publică, siguranţa alimentelor, bunăstarea animalelor, dezvoltarea durabilă şi cercetarea.
Conceptul “Oameni sănătoşi într-o lume sănătoasă” îndeamnă comunitatea internaţională să aprecieze profesia veterinară şi să analizeze legătura dintre bolile la animale şi sănătatea publică. Se ştie că 60% dintre bolile infecţioase umane cunoscute provin de la animale iar 75% dintre bolile umane emergente şi 80% dintre agenţii patogeni ar putea produce efecte devastatoare prin scăparea lor de sub control sau prin diferite inginerii genetice.
Datorită globalizării şi a unor interese economice, responsabilitatea noastră creşte deoarece unele boli ale animalelor pot fi folosite ca instrumente mediatice prin urmare pe lângă un diagnostic corect este necesară şi o bună comunicare pentru înlăturarea tendinţelor excesive.
De asemenea se cunoaşte că populaţiile umane au nevoie de un regim alimentar echilibrat care să conţină proteine de origine animală procesate corect fără adaosuri sintetice care pot fi cauza multiplelor boli de nutriţie si metabolism.
Legislaţia pe care o aplicăm are drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor şi asigură o bază care le permite acestora să facă o alegere în cunoştinţa de cauză în legătură cu produsele alimentare pe care le consumă.
Scopul principal este prevenirea practicilor frauduloase sau înşelătoare, contrafacerii produselor alimentare şi a oricăror altor practici care pot induce în eroare consumatorul şi eliminarea produselor alimentare care nu prezintă siguranţa atunci când se constată că acestea sunt dăunătoare sănătaţii sau nu sunt adecvate consumului uman.
Unele estimări sugerează că efectivele de animale destinate producţiei se reduc cu 20% din cauza bolilor sau a măsurilor de lichidare iar fluxul fără precedent de mărfuri şi persoane ofera agenţilor patogeni de toate felurile ocazia de a se răspândi şi înmulţi în întreaga lume şi de a găsi oportunităţi de recombinare genetică iar schimbările climatice le permit să-şi extindă raza de acţiune.
Singura cale de prevenire a tuturor acestor noi pericole este modernizarea sistemelor de gestionare a sănătăţii publice la nivel mondial, regional şi naţional într-un mod armonizat şi coordonat adică “unitate în diversitate”dar şi o bună pregătire teoretică şi practică în cadrul programului naţional de educaţie continuă.
Profesia noastră este investită cu încredere la nivelul structurilor europene dar această încredere ne obligă să menţinem standardele calitative şi de performanţă deşi la nivel naţional ne confruntăm cu dificultăţi cauzate de particularităţi privind creşterea animalelor, frecventele modificări legislative care crează instabilitate în mediul de afaceri precum şi de efectele modificărilor climatice care produc frământări sociale, îngrijorare şi nesiguranţă.
Cu toate greutăţile întâmpinate, devotamentul pentru profesie trebuie să rămână neschimbat deoarece suntem printre puţinele profesii liberale care funcţionează în baza unei legi organice, are un regulament de organizare dar are şi un cod deontologic clar cunoscut şi recunoscut prin urmare ingerinţele din afara profesiei care ar încerca destabilizarea sunt sortite eşecului.
Organizaţiile noastre profesionale s-au străduit să avem publicaţii de specialitate proprii cum ar fi: Jurnalul Medical Veterinar unde putem găsi informaţii complete de la dispariţia unui confrate pâna la opisul evenimentelor curente sau de perspectivă; Revista Veterinaria editată de CMVRO cu informaţii, practică şi cercetare.
De asemenea avem Revista Româna de Medicina Veterinara pentru publicaţii ştiinţifice recunoscută internaţional,buletine informative si Ghiduri de bune practici.
Îndemnul organizaţiilor profesionale este să strângem rândurile,să ridicam standardele de performanţa sa combatem ferm orice formă de impostură şi nonvaloare pentru că din profesia pe care ne-am ales-o trebiue sa trăim demn si decent.
Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România şi Colegiul Medicilor Veterinari din România-filiala Sălaj adresează membrilor şi colaboratorilor săi din ţară şi străinătate sincere felicitări colegiale, urări de bine, multă sănătate şi succes în acţiunile pe care le întreprind pentru prosperitatea şi progresul profesiei noastre.
La mulţi ani!
Dr. Florin-Ioan Ghiurco
Preşedinte Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România-filiala Sălaj
Dr. Dan-Cristian Vulcu
Preşedinte Colegiul Medicilor Veterinari din România-filiala Sălaj