Noutăți legislative de interes pentru pensionarii sălăjeni

Conducerea Casei de Pensii Sălaj a fost prezentă la București, la o întâlnire cu conducerea Ministerului Muncii, dar și pentru activitatea anuală de evaluare a activității. Reprezentanții CJP ne-au transmis, într-un răspuns la solicitarea cotidianului nostru, câteva amănunte legate de această deplasare, cu atât mai mult cu cât punctele dezbătute au cuprins și probleme de interes public în ceea ce privește categoria pensionarilor.

„Conducerea Casei Județene de Pensii Sălaj (directorul  executiv și directorii executivi adjuncți), a fost convocată pentru evaluarea activității instituției aferentă anului 2018, potrivit Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, modificată și completată prin Legea nr. 24/2019.

Pe lângă procesul de evaluare care a avut loc în acest interval, cu fiecare casă teritorială în parte, s-au discutat și problemele cu care se confruntă casele județene de pensii ca urmare a modificărilor apărute în cadrul legislativ, în vederea identificării soluțiilor necesare. La aceste discuții pe lângă reprezentanții structurilor de conducere din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, a fost prezent și Marius Budăi, ministrul Muncii.

Una dintre problemele cele mai importante, dezbătute cu această ocazie, a fost cea referitoare la aplicarea Legii nr. 221/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, identificându-se și soluții concrete pentru gestionarea în bune condiții a acestei operațiuni care implică un număr important de beneficiari (foști lucrători care și-au desfășurat activitatea în subteran; condiții speciale – cel puțin 25 ani etc.)”

Întrucât pe adresa redacției noastre au sosit mai multe solicitări și întrebări referitoare la modificările legislative privind sistemul unitar de pensii, am solicitat casei de Pensii Sălaj câteva precizări pe înțelesul tuturor cu privire la aspectele menționate. Așadar, pentru o mai bună înțelegere, vă redăm mai jos câteva aspecte care arată modul de aplicare a acestei legi, așa cum ne-au fost transmise de CJP Sălaj.

Legea aduce modificări și completări la Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii și are două categorii de dispoziții, respectiv: dispoziții care vizează persoanele care vor solicita deschiderea drepturilor de pensii începând cu data intrării în vigoare a actului normativ în discuție, atât din punct de vedere al reducerii vârstei standard de pensionare, cât și din punct de vedere al stagiului complet de cotizare care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual; dispoziții care vizează anumite categorii de pensionari cu drepturi în plată, care vor beneficia de recalcularea acestor drepturi prin utilizarea – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel utilizat inițial.

Principalele categorii de persoane avute în vedere

Persoanele care au realizat un număr determinat de ani în condițiile fostei grupe   I-a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001) și în condiții speciale de muncă, pentru care vârsta standard de pensionare se reduce cu 1 până la 12 ani, în funcție de numărul de ani de stagiu de cotizare realizați în aceste condiții, sub rezerva realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de legea nr. 263/2010. Mai sunt avute în vedere anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiții speciale de muncă și care beneficiază de o reducere mai mare de 12 ani a vârstei standard de pensionare, precum și de un cuantum majorat al pensiei prin utilizarea  – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general; sub rezerva realizării unui anumit număr de ani lucrați în aceste locuri de muncă. Intră, totodată, sub incidența acestei legi pensionarii care au beneficiat de majorarea prevăzută la art.169`1 și care – până la   data de 31 decembrie 2015 – au avut drepturi stabilite sau recalculate prin utilizarea unui stagiu de cotizare mai mic decât cel general, datorită unor reglementări cu caracter special sau a dispozițiilor unor hotărâri judecătorești; De asemenea, pensionari cu drepturi deschise între data de 1 ianuarie 2011 și data intrării în vigoare a prezentei legi și care au desfășurat un număr determinat de ani în condițiile  speciale prevăzute la art. 30 alin.1, lit. d). e) și f) din Legea nr.263/2010.

Recalcularea pensiilor

 În ceea ce privește recalcularea pensiilor cuvenite sau aflate în plată la 1 august 2018, procedura instituită prin Legea nr.221/2018 prevede că: recalcularea se realizează din oficiu, nefiind necesară formularea și înregistrarea unor cereri; Recalcularea se va realiza în perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2019; Drepturile recalculate se cuvin și se acordă de la data de 1 octombrie 2018, indiferent de data emiterii/comunicării deciziei de recalculare. 

În ceea ce privește recalcularea drepturilor aflate în plată, Legea nr.221/2018 nu se referă la persoanele care: și-au deschis drepturile de pensie anterior datei de 1 ianuarie 2011 dar au beneficiat de majorarea punctajului mediu anual în conformitate cu prevederile OUG nr.100/2008, ale OUG nr. 209/2008, ale Legii nr. 218/2009 și ale art. 169 din Legea nr.263/2010;Și-au deschis drepturile de pensie după data de 1 ianuarie 2011, dar au făcut obiectul Legii nr.155/2016 (minerii din subteran, personalul din zonele I și II de radiații);Și-au deschis drepturile de pensie după data de 1 ianuarie 2011 dar au realizat activități încadrate în condiții speciale, altele decât cele prevăzute la art.30, alin.1, lit. d), e) și f)

 

 

 

 

 

3 Thoughts to “Noutăți legislative de interes pentru pensionarii sălăjeni”

  1. Pensionari, treziti-va !

    L 221 este o noua ticalosie marca psd, se recalculeaza si dubleaza pensile la un grup de privilegiati, inclusive actori si aviatori. Cei cu grupa s-au pensionat de tineri, pe la 40 si ceva de ani. Atit de rau s-au spart in conditii grele de munca incat majoritatea s-au reangajat I cumuleaza pensia cu salariul inca vreo 10 ani. La tevi si armatura e plain de pensionari cu grupa reangajati. Pentru cei pensionati la 65 de ani, programul psd e scurt, „Mai duca-se si-n p…da ma -sii”.
    Da, le dam noi in flit psd la europarlam, intai !

  2. Anonim

    Minciuni,a-ti copiat povestea din legea incilcita,facuta cu atitia dar…
    sa-mi spuna si mie cineva DE CE un angajat la Silcotub,gr.Ide minca 15 ani,pensie la limita de virsta pensionat dupa data de 1 ian 2011,a realizat activitati prevazute la art.30 litera e si nu intra la recalculare.

    1. Anonim

      Ati face bine sa studiati un manual de gramatica, inainte de orice. A-ti expune punctul de vedere in felul in care ati facut-o dvs starneste rasul mai degraba.

Leave a Comment