Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a fost prezent luni, la Zalău, la sediul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ISU ”Porolissum” Sălaj. Vizita a fost prilejuită de ”Operaţionalizarea echipajului de terapie mobilă în judeţul Sălaj”. Concret, este vorba despre o maşină de terapie intensivă mobilă (TIM), dotată cu medic, care va deservi întreaga populaţiei a judeţului în cazuri de urgenţă.
În regiunea Nord – Vest (NV), judeţul Sălaj a fost până luni, 1 aprilie, ultimul judeţ fără autospecială de terapie intensivă mobilă SMURD. Potrivit dr. Raed Arafat, motivul principal nu era lipsa de maşini, ci lipsa de personal şi, bineînţeles, dorinţa de a face acest lucru. ”Anul trecut, spre final, am fost la dumneavoastră şi am avut o discuţie inclusiv cu cei din conducerea spitalului şi cu cei de Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi am rămas la ideea că va trebui, totuşi, să pornim o maşină de terapie mobilă intensivă care să vină sprijinul populaţiei din judeţ. Aceasta completează ceea ce face şi serviciul de ambulanţă, pentru că pe tură aveţi, de regulă, una sau două maşini cu medic, dar în medie una cu medic de tip C. Şi asta este a doua maşină de terapie intensivă cu medic de urgenţă. Medicii de la Zalău, nu pot, încă, să o deservească, aşa că ea va opera cu medici din Zalău, Oradea şi Cluj, care vor face gardă”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat. Maşina de terapie intensivă a devenit operaţională începând de luni – 1 aprilie. Nu este o maşină nouă, dar este într-o stare bună. Potrivit şefului DSU, în luna mai a acestui an, la Zalău, urmează să ajungă şi a doua maşină, care va fi nouă ”şi atunci o să fie una nouă şi una de rezervă pentru acest echipaj”, după cu a precizat Raed Arafat. Rolul ei este de a servi pacienţii aflaţi în: cazuri critice, accidente rutiere, persoane insconştiente şi alte cazuri deosebite. ”Maşina va staţiona la UPU, unde medicul va ajuta şi în situațiile necesare, dar va pleca de acolo doar la solicitare. Pentru început medicul o să lucreze şi la partea de dispecerizare, pentru a putea fi trimisă maşina exact acolo unde trebuie”, a opinat dr. Arafat la Zalău. În Sălaj, până în 1 aprilie, a existat o singură maşină cu medic în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău. Potrivit doctorului Mihai Iuhas, şeful UPU Zalău, noua maşină este indispensabilă în rezolvarea unor situații urgente din teren. ”Există transferuri de pacienţi la alte spitale din alte judeţe, la Cluj de exemplu. În acel moment, tot judeţul este descoperit. Această maşină va deservi tot ceea ce înseamnă pacient aflat în stare critică, atât timp cât nu există altă soluţie în Sălaj”, a spus şeful UPU.
Probleme de comunicare şi colaborare în interiorul spitalului
Pentru a veni în sprijinul medicilor, autorităţile judeţene au pus la dispoziţia celor care vin să lucreze în Sălaj spaţii de cazare. În opinia dr. Arafat, acestea ar putea fi un factor care ar putea să îi atragă pe medici. ”Sperăm să atragem cât mai mulţi tineri, unii dintre ei să rămână chiar la UPU Zalău şi să nu mai plece de aici”, a adăugat Raed Arafat. Acesta a mai subliniat faptul că la Zalău, în ceea ce priveşte medicina de urgenţă, respectiv medicii specilizaţi în acest domeniu, au fost probleme şi nu este de ascuns acest lucru. ”Au fost nişte probleme de colaborare în interiorul spitalului. Aici ne-a sprijinit domnul preşedinte, au fost discuţii. Ştim că există probleme! În mare parte au fost deficiențe de comunicare între medici, probleme din interiorul spitalului. Medicii de la UPU văd pe zi peste o sută de bolnavi. Sunt sub o presiune foarte mare. Medicii de la spital, când fac gardă, unii dintre ei spun că pe ei nu-i interesează ce se întâmplă în UPU, când ei după regulament trebuie să coboare în UPU să vadă ce se întâmplă, când sunt chemaţi. Deci sunt neînţelegeri pe internarea bolnavilor, transferul lor. Astea toate s-au discutat. Eu am venit anul trecut special pentru acest aspect şi am avut o discuţie cu directorul medical, cu privire la şeful UPU – care intenționa atunci să plece, însă nu a mai plecat. Din punctul meu de vedere încercăm să progresăm, încercăm să creăm ceva în plus, pentru că maşina de terapie intensivă este un factor care încurajează medicii tineri să vină la UPU. Sunt lucruri care te scot din rutina zilnică. Când eşti la UPU, vezi o anumită categorie de bolnavi, iar când eşti pe maşină, altele: cazuri grave, care, odată soluționate, cred că aduc satisfacţia că ai făcut ceva pentru un bolnav, în stradă”, a concluzionat, la Zalău, şeful DSU.
iuhas=mafia