Augusta Teşinschi
Florin Negoiţă
Cea mai mare unitate spitalicească din judeţ are, potrivit unui raport privind ”transparenţa veniturilor salariale la data de 30 septembrie 2018”, 1.273 de angajaţi: medici, administratori, arhivişti, asistenţi medicali, asistenţi sociali, auditor, brancardieri, biochimist, biologi, consilieri, chimişti, economişti, municitori, spălătorese, infirmieri, îngrijitoare, magazineri, kenetoterapeuţi etc. Potrivit veniturilor salariale, un medic primar avea la finalul lunii septembrie 2018, în funcţie de vechime şi studii, un salariu de bază cuprins între 21.249 de lei şi 15.187 de lei, sumă la care se mai adaugă diferite sporuri, cum ar fi cel ’’de tură” de: 2.463 de lei, 3.037 de lei 7.038 de lei. Pe lângă salariul de bază şi anumite sporuri, conform ”Regulamentului Cadru aprobat prin H.G. nr.153/2018”, angajaţii din unitatea spitalicească mai primesc şi indemnizaţie de hrană cuprinsă între 100 şi 316 lei lunar. De asemenea, venitul unui medic rezident anul I, este de 5.700 de lei, la care se adaugă sporuri cuprinse între minimum 583 de lei şi 2.423 de lei plus indemnizaţia de hrană. Salariile medicilor rezidenţi sunt cuprinse între 5.700 de lei lunar şi 9.093 de lei, plus sporurile precizate, plus norma de hrană. În ceea ce priveşte veniturile medicilor specialişti acestea sunt cuprinse între minim 11.735 de lei şi 12.029 de lei, plus sporuri de maximum 3.279 de lei, plus norma de hrană. Salariile asistenţilor medicali din cadrul SJU Zalău sunt acordate în funcţie de vechime şi studii şi pornesc de minim 3.860 de lei şi ajung la peste 6.000 de lei. Pe lângă salariu, un asistent medical mai primeşte şi sporuri cuprinse între 443 de lei şi 3.423 de lei, dar şi bani pentru norma de hrană. De asemenea, salariul unui brancardier este cuprins între 1.919 lei şi 3.230 de lei, leafă la care se mai adaugă sporuri cuprinse între 96 de lei şi 1.754 de lei, dar şi norma de hrană. Veniturile continuă cu muncitorii şi îngrijitoarele. În funcţie de calificare, un muncitor cadrul SJU Zalău câştigă lunar un salariu de bază cuprins între 1.900 de lei şi 2.350 de lei, la care se adaugă sporuri cuprinse între minim 54 de lei şi 353 de lei şi norma de hrană. Un preot grad I, angajat la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, avea la finalul lunii septembrie 2018 un salariu de bază de 3.309 de lei, plus 331 de lei sporuri, plus 316 lei –norma de hrană.
Lista cu veniturile angajaţilor din SJU Zalău poate fi consultată pe site-ul www. spitalzalau.ro, secţiunea informaţii publice- raportări financiare – Venituri Nete Salariale Conf. Ord. M.S. 59/27.05.2010 (http://www.spitalzalau.ro/wp-content/uploads/2018/10/transparenta_veniturilor_30.09.pdf).
”Atenţia la plic” un obicei vechi de care scăpăm greu
Chiar dacă veniturile din domeniul sănătăţii au crescut consistent ‘’atenţia la plic’’ încă mai funcţionează. Potrivit oficialilor SJU Zalău, actul medical nu este condiţionat de acest aspect, respectiv “oferirea unor sume de bani”, iar în ultima perioadă, ultimii trei ani, la nivelul instituţiei nu au fost semnalate aspecte de acest gen. “În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău nu se condiţionează actul medical de oferirea unor sume de bani. În ultimii trei ani nu au existat sesizări privind oferirea de sume de bani cadrelor medicale, dar aceasta nu înseamnă că o parte a personalului medical nu mai acceptă aceste <
În cursul anului trecut, a fost lansat un proiect pilot numit sugestiv ‘’Ghidul Recunoştinţei’’ împreună cu Asociaţia Sprijin Independent pentru Spitalul Judeţean Zalău. Prin acest proiect se doreşte descurajarea practicii plicului oferit personalului medical. ‘’Mulţi pacienţi încă vin la spital cu ideea că trebuie să ofere astfel de atenţii pentru a beneficia de îngrijiri medicale de calitate. Unii dintre ei chiar insistă ca medicii sau asistenţii medicali să primească aceste plicuri, în semn de recunoştinţă pentru serviciile primite’’, a adăugat managerul spitalului. Din dorinţa de a descuraja această practică, pacienţilor li se oferă o altă modalitate prin care pot să- şi exprime recunoştinţa. Potrivit reprezentantului celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, cei care doresc neapărat să îşi manifeste mulţumirea pentru serviciile primite, o pot face verbal, direct în cadrul secţiei sau pot lăsa o scrisoare de mulţumire. De asemenea, cei care vor în mod excepţional să facă o mică donaţie vor avea la dispoziţie urne speciale, amplasate pe holurile secţiilor sau în cadrul Serviciului Reprezentantul Pacientului. Până în prezent s-au amplasat patru urne însoţite de prezentarea proiectului care are ca mesaj: ”Recunoştinţa nu se pune în plic!’’. Sumele colectate sunt folosite în cadrul aceleiaşi secţii unde au fost colectate, în beneficiul pacienţilor. Într-un an, se adună aproximativ 1.000 de lei într-o urnă. Urnele au fost amplasate cu scop exemplificativ, ca o alternativă elegantă la un gest incorect şi ilegal atât pentru pacienţi, cât şi pentru cadrele medicale.
Raed Arafat: “Încă sunt medici care primesc şpăgi, deşi salariile au crescut semnificativ”
“Dacă medicul ia bani de la pacient, trebuie să plece acasă”. O spune clar şi răspicat secretarul de stat Raed Arafat. Acesta a afirmat, că în continuare sunt medici care primesc şpăgi chiar dacă le-au crescut semnificativ salariile. De pildă, salariul unui tânăr medic specialist porneşte de la 13.000 de lei. Raed Arafat, secretar de stat MAI, a afirmat recent că unii medici făceau mai mulț bani decât salariile de azi şi e foarte greu să-i obişnuieşti să nu continue când salariul e mai mic decât primeau. “Eu, ca secretar de stat, am sub salariul unui medic specialist care a terminat acum o facultate. Câştigaţi 2.000 de euro. Exact. Iar un medic specialist tânăr care acum a ieşit ştiu că începe salariul lui de la 13.000de lei. Şi mai ai gărzile, mai ai sporurile, sunt colegi care pot să atingă şi 20.000 de lei. Poţi mulţumi după, cu o chestie simbolică. Şi asta o au şi britanicii. O carte, o sticlă de ceva sau un buchet cu flori, dar asta nu putea să aibă loc decât după ce totul e gata, după ce bolnavul este externat.”, a spus secretarul de stat. Chiar dacă acest obicei împământenit de decenii la noi, a dispărut din spitale, în cele mai multe cazuri, medicii refuzând din start orice gest din partea pacientului, vina o poartă cei care nu reușesc să se dezobișnuiască să ofere tradiționalul plic atunci când trec pragul unui cabinet medical, mai ales când este vorba de intervenții complicate sau tratamente complexe. Trebuie ca, alături de refuzul medicilor de a mai primi bani, și pacienții să înțeleagă faptul că acest obicei existent la noi din vremuri trecute să nu mai fie dus mai departe. Fără teama că medicul se va supăra sau, mai rău, nu va face ceea ce trebuie să facă, fără frica nejustificată că fără plicul magic vom fi dați afară sau nu vom primi un tratament corespunzător. Tot mai mulți medici spun că sunt puși în situații extrem de neplăcute atunci când văd că oamenii bagă mâna în buzunar sau în geantă. Avem salarii bune! Eu nu mai vreau să aud de acest obicei, nu am nevoie de banii nimănui și aș vrea c aoamenii să înțeleagă faptul că acest gest este nu doar inutil ci și unul care trebuie să dispară total din peisajul medical românesc. „Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că vremea plicurilor a dispărut și că acest lucru trebuie să pornească și de la pacient, evitând să-i pună pe medicii care au înțeles acest lucru foarte bine, în situații dezonorante”, ne-a declarat un medic dintr-o unitate spitalicească sălăjeană.
Nu-ti cere nimeni nici un plic,dar lasa de inteles ca trebuie dat,altfel nu te baga nimeni in seama.
Prostii.Iau tot asa ca inainte,doar ca oamenii sunt tot mai bolnavi si se gandesc sa nu i reclame ca au nevoie de spital,de tratamenteChiar si medicul de familie asteapta sa i dai ceva,sa se stie.
Acestia din Zalau sunt foarte flamanzi.La Cluj am intalnit medici profesori universitari care au refuzat plicul.
Destinatarii plicurilor ar trebui sa le REFUZE de ei depinde sa inceteze aceasta practica. Noi mergem cu plicuri ca…stim cu totii de ce. Daca ei le vor refuza tot timpul o sa stim ca degeaba le mai ducem. Orice invat are si dezvat.
Nu numai,peste tot,la toate sectiile.