O nouă generație de liceeni zălăuani va avea ocazia să își dezvolte abilitățile de leadership învățând chiar de la colegi, în cadrul unei noi ediții a programului de educație non-formală ”Liderii Mileniului Trei-Tenaris”, lansată în cursul săptămânii trecute la Zalău. Evenimentul a avut loc la sediul TenarisSilcotub, compania care susține programul de 13 ani și care a contribuit astfel la dezvoltarea personală a peste 2.600 de tineri din Zalău, Călărași și Câmpina, orașele în care își desfășoară activitatea. Cluburile ”Liderii Mileniului Trei”(LMT) reprezintă un cadru pentru activități de training desfășurate în sistemul de lucru peer education, în care elevii învață de la colegi de-ai lor pregătiți, în avans, de profesori special formați în domeniul educației non‑formale. Atelierele de lucru includ subiecte care nu se regăsesc de regulă în programa școlară, precum munca în echipă, leadership‑ul, abilitățile de negociere sau de comunicare. În primul semestru al anului școlar curent, 180 de tineri au trecut prin această etapă de formare. Dintre aceștia, 24 de tineri care s-au făcut remarcați de profesori au fost aleși pentru a deveni la rândul lor traineri și vor ”da mai departe” ceea ce au învățat altor 120 de colegi. Astfel, în următoarele luni, tinerii vor afla care este relația dintre management și leadership, iar la final vor trebui să demonstreze cele învățate printr-un proiect concret, care să corespundă propriilor interese și pasiuni, precum și nevoilor existente în școlile în care învăță. ”Programul LMT le oferă tinerilor din comunitățile TenarisSilcotub doza necesară de curaj și încredere în forțele proprii. Elevii de liceu au posibilitatea de a explora noi abilități și de a se dezvolta. Experiența din ultimul deceniu ne-a demonstrat că tinerii care se înscriu în program își schimbă percepția asupra comunității, se implică activ și conștient în activitățile pe care ei le aleg sau, chiar, le inițiază. Cu ajutorul acestui program, liceenii capătă încrederea că pot schimba mentalități, își exersează abilitățile de lideri și devin mai pregătiți pentru viața și responsabilitățile unui adult”, a precizat Codruța Hodrea, Manager Relații cu Comunitatea în companiei care susţine programul menţionat.
Tabără de leadership și teambuilding pentru elevi
Anul acesta, din cei 300 de elevi înscriși pentru activități în ambele semestre LMT, un număr de 150 sunt Zalău şi studiază la: Colegiul Național ”Silvania”, Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic ”Voievodul Gelu” și la Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai”. Lor li vor alătura 40 de elevi din Călărași și zece elevi din Câmpina. La finalul programului, 70 de tineri, respectiv 25 la sută din totalul participanților, sunt invitați la o tabără de leadership și teambuilding ce are loc la începutul verii și care este un nou prilej de a construi proiecte comune și a lega noi prietenii.
”Rezultatul remarcabil este chiar apariția acestor elevi-traineri: este o demonstrație clară și practică a faptului că sistemul «peer education» funcționează și produce schimbări atât în viața tinerilor, ci și în întreaga comunitate. Pentru a avea asemenea efecte, este nevoie de un angajament pe termen lung al tuturor partenerilor din program, iar faptul că TenarisSilcotub a ales să ne susțină timp de peste un deceniu ne onorează. Este o formă CU fond, în cel mai profund sens”, a me’ionat în cadrul lansării Marian Staș, președintele asociației Cluburile Liderii Mileniului Trei și inițiatorul programului. Un asemenea rezultat remarcabil a fost apariția cluburilor autonome LMT din Zalău și Călărași, care au o activitate separată față de programul de bază și în cadrul cărora un număr și mai mare de elevi au deprins și deprind obișnuința de a fi voluntari în comunitate. Spre exemplu, 4 tineri din Zalău care s-au întâlnit în cadrul cluburilor LMT au decis să dea startul unui proiect comun și, în urmă cu doar câteva zile, au inaugurat Creative Minds Hub, primul spațiu de tip ”hub” din Zalău, care va găzdui activități educative.