Dezvoltarea baschetului in Romania

Baschetul este un sport de echipa care a aparut in Romania aproape in acelasi timp cu voleiul, cele doua discipline avand initial un for de conducere comun. Acest sport a patruns in spatiul sportiv din Romania undeva dupa Primul Razboi Mondial, prin intermediul asociatiei YMCA.

Young Men’s Christian Association era o asociatie ce isi propunea sa influenteze tinerii de pretutindeni, incluzand aici si teritoriul romanesc, din mai multe puncte de vedere: turistic, cultural, religios, dar si sportiv. Activitatea YMCA a inceput imediat dupa incheierea razboiului, voleiul si baschetul fiind protejate de YMCA pana in 1930. Inceputul baschetului il gasim intr-un loc in care, poate, multi nu s-ar fi asteptat. Soldatii romani il practicau cu succes in cadrul „Caselor ostasesti” infiintate la acel moment pentru culturalizarea militarilor si pentru recreatie.

In 1921, la Brasov aveau loc cursuri de vara ale Caselor ostasesti. Conform Enciclopediei Educatiei Fizice si Sportului din Romania, acestea ar fi primele informatii legate de raspandirea si organizarea baschetului la nivel national.

La origini, baschetul are radacini americane si a fost inventat de catre James Naismith. A fost introdus pentru prima data in orasul Springfield, spre sfarsitului secolului al XIX-lea. Popularizarea si cunoasterea baschetului a avut loc, insa, in cadrul Jocurilor Olimpice din 1904, de la Saint Louis. A fost nevoie de aproape trei decenii pentru ca baschetul sa fie inclus pe lista sporturilor olimpice (Berlin, 1936).

Federatia Internationala de Baschet Amator (FIBA) s-a infiintat in 1932, an care a coincis cu momentul afilierii Federatiei Romane de Baschet. Cei de la Sportwettenanbieter.com mentioneaza ca, in aceeasi perioada, scolile bucurestene (vezi Liceul „Mihai Viteazul”) au adoptat sportul prin intermediul unor foste cadre militare, precum ofiterul Sebastian Chinie.

„Ecoul Sportiv” a fost prima publicatie romaneasca in care a fost prezentat acest joc, plus cateva recomandari ce tineau de regulament. Odata introdus in scoli, aparitia primului campionat devenea o simpla chestiune de timp. Astfel, la Cupa YMCA au participat elevii unor licee foarte cunoscute din Bucuresti, si anume: Mihai Viteazul, Colegiul „Sf. Sava”, „Dimitrie Cantemir, Scoala de Aplicatie si „Spiru Haret”. Echipa liceului Mihai Viteazul s-a impus in finala cu scorul de 12-11!

Derulam inainte si ajungem in 1952, an in care „Locomotiva” CFR si „Metalul 23 August” castigau campionatele de baschet feminin si masculin, organizate sub forma unor divizii. Rezultatele obtinute in afara tarii erau mai degraba modeste, daca e sa ne gandim ca echipa de fete a Romaniei a terminat pe locul 10 Campionatul European organizat de URSS. Apoi, in 1952, baietii se intorceau de la Jocurile Olimpice de la Helsinki, iarasi, cu performante mediocre.

Primele rezultate notabile la nivel mondial

In 1989, Romania a cucerit prima medalie de argent la Campionatul European de cadete, organizat la Timisoara. Baschetul castiga teren si cunoaste o crestere deosebita in orase precum Iasi, Brasov, Timisoara sau Sibiu. In paralel cu performantele obtinute la nivel de juniori, fetele reuseau sa obtina biletele pentru turneele finale ale Campionatulelor Europene din 1995 si 2001. Ca un bonus (Link), in anul 2000, romancele prind podiumul la Campionatul European de Tineret din Slovacia.

Usor-usor, baschetul a ajuns sa fie practicat in toate judetele tarii. Acest aspect reiese si din dublarea numarului de jucatori legitimati intre 1997 si 2010. In 1997, registrele Federatiei Romane de Baschet contineau 6000 de sportivi, pentru ca in 2010 sa se atinga bariera de 13.000 de baschetbalisti.

Mai mult decat atat, in 2008, FRB a atins granita de 200 de cluburi afiliate. Dezvoltarea baschetului a avut loc pe filiera centrelor nou-infiintate.

Cat priveste performantele Romaniei la nivel de club, CSU Ploiesti a devenit in 2005 prima echipa castigatoare a FIBA Europe Cup. La baza acestor rezultate au stat niste sportivi extraordinari. Catalin Burlacu ramane probabil cel mai sonor nume, acesta fiind prezent si la Euro All Star Game, in 2006. Lista sportivilor extraordinari a fost deschisa de Gheorghe Muresan si Constantin Popa, iar Florina Pascalau, Cristina Ciocan, Vlad Moldoveanu si Gabriela Marginean au stralucit, de asemenea, sub panourile lumii in ultima decada.

 

Leave a Comment