Informațiile apărute în ultimele zile în unele publicații, în sensul în care zălăuanii vor avea de plătit mai mult în perioada următoare pentru colectarea gunoiului au fost infirmate, joi, de reprezentanții Primăriei Zalău, în cadrul ședinței de Consiliu local ce a avut loc la sediul Primăriei municipiului. “Populația nu va plăti în plus pentru colectarea gunoiului menajer, în urma introduceriii taxei pe economia circulară care mărește tariful pe tona de gunoi depusă de operator la deponia Dobrin, cu 30 de lei. Această taxă va fi acoperită de operatorul de colectare prin Asociația Ecodes, așa cum au spus reprezentanții municipalității, asociație care va colecta această taxă de la marii producători de mărfuri ambalate (de exemplu cei care produc băuturi și sucuri la pet etc), lucru care va însemna că populația, în final, nu va plăti în plus la taxa de gunoi”, a explicat Rodica Ciurte, din cadrul Serviciului de Monitorizare Servicii Comunitare de Utilităţi Publice din Primăria Zalău.
Ionel Ciunt, primarul municipiului zalău, a spus, referitor la acest subiect: “Este vorba de o lege care acționeză la nivel European, România, prin urmare, nu are cum să facă rabat de la respectarea ei. Banii din această taxă ajung într-un fond de mediu pe care și noi îl avem, bani ce vor fi folosiți ulterior în proiecte ce vizează protecția mediului. Subliniez faptul că populația nu va plăti nicio sumă în plus în urma acestei taxe impuse. Fiecare cetățean are un contract individual semnat cu operatorul de salubritate este o metodă impusă de UE în sensul determinării generatorilor de deșeuri, ambalaje de a face o selectare corespunzătoare a acestora. Grija noastră a administrației locale este să ne îndeplinim obiectivul prevăzut în contract, acela de a colecta anual selectiv cel puțin în procentele stabilite în contracte.
În anul 2018 am depășit acest procent, deci am colectat selectiv o cantitate mai mare de deșeuri, decât cea prevăzută inițial, iar acesta este un lucru bun, iar pe de altă parte finalitatea este ca aceste deșeuri din care putem obține materii prime pentru diferite industrii să nu ajungă să fie îngropate în pământ, ci să fie reutilizate”. Discuțiile au avut loc pe marginea proiectului prin care a fost modificată structura tarifelor aplicate în cadrul contractului de delegare prin concesionare a gestiunii activităților de salubrizare din județul Sălaj, prin adăugarea taxei pentru economia circulară menționată. Proiectul a fost votat cu 14 voturi “pentru” și 7 „împotriva”, acestea din urmă acordate de consilierii din opoziție.
multumim partid „iubit” ca a-ti reusit sa faceti monopol la preturi mari pentru colectarea mizeriei…
Nu le ajunge 8lei de persoana, mancaiar amanetul.