autor: Boerescu Dan-Silviu
Dincolo de festivismul propagandistic naționalist din diferite epoci, marile bătălii duse de români și de predecesorii acestora în ultimele două milenii, desfășurate pe teriitoriile provinciilor istorice, dar și, în contexte tragice, departe de casă, rămân adesea controverse greu de lămurit. Fie că am câștigat sau că am pierdut, pierderile omenești și, uneori, teritoriale au fost uriașe și, nu o dată, provocate de interesele meschine ale marilor puteri, chiar și atunci când acestea erau, teoretic, aliații noștri…
Bătăliile de la Tapae între daci și romani. Straniul mesaj al lui Decebal scris pe o ciupercă otrăvitoare
Victoria de la Posada a lui Basarab I împotriva regelui maghiar și actul de naștere al primului stat medieval românesc. Rolul spionajului militar
Rovine și Nicopole, epopeea militară a lui Mircea cel Bătrân – succes sau eșec?
Cum era să-l lichideze Ștefan pe Matei Corvin la Baia, dacă nu era trădat de propriii boieri
Vaslui, Podul Înalt – cel mai mare triumf al creștinătății în fața otomanilor (…sprijiniți de munteni!) și adevărul despre oastea lui Ștefan cel Mare
Umilința se plătește! Codrii Cosminului și ce pedeapsă le-a hotărât voievodul moldovean biruitor prizonierilor polonezi
Un mit al istoriei românilor: a câștigat Mihai Viteazul bătălia de la Călugăreni?
Grivița, Plevna, Rahova, Smârdan – Principele Carol I în fruntea trupelor româno-ruse
Mărășești, Mărăști, Oituz: „Pe aici… nu se trece!” – salvarea României
Armata română stârpește regimul comunist maghiar al lui Béla Kun și salvează România Reîntregită
Cotul Donului, cel mai mare dezastru din istoria armatei române
Tragedia de la Oarba de Mureș, un „Katyń românesc
ISTORII SECRETE (50 de volume)
Am fost prea multă vreme prizonierii stereotipurilor patriotarde din manualele de istorie, care au falsificat – vreme de mai multe generații – semnificația unor fapte și evenimente care ne definesc ca popor. Uneori, trucajele propagandistice s-au realizat prin omisiune, alteori prin folosirea de clișee specifice luptei de clasă de inspirație sovietică.
Însă, în momentul de față, când accesul liber la informație nu mai este o utopie, putem puncta altfel o sumedenie de episoade istorice și putem privi personajele exponențiale ale diferitelor epoci în toată complexitatea lor umană, fără teama de a deveni culpabili în ochii cenzurii, dar și cu riscul inerent de a șoca naționaliștii, protocroniștii sau extremiștii, indiferent de culoare lor politică.
Spre descifrarea istoriei secrete a României!
Un proiect editorial INTEGRAL
Cartea poate fi comandată de la Web: http://eintegral.ro