Cu toate că, în România, speranța de viață a crescut în ultimii ani, vârsta de pensionare a crescut și ea, ceea ce face ca pensia să fie doar un vis pentru mulți.
În România, speranţa de viaţă este doar cu câţiva ani mai mare decât vârsta de pensionare. Deşi ani la rând sindicatele au cerut cu insistenţă scăderea vârstelor de pensionare, acest lucru nu s-a întâmplat.
În România, speranţa de viaţă la naştere în 1900 era de doar 36,4 ani. Secolul al XX-lea a fost martorul unui progres imens, în 1974-1975 aceasta ajungând la 69,3 ani. În anul 2011, speranţa medie de viaţă era de 73,98 de ani (70,5 ani în cazul bărbaţilor şi 77,6 ani în cel al femeilor).
Deşi partidul de guvernmânt promite dublarea pensiilor, foarte puţini vor fi aceia care vor beneficia de bani. La 31 martie 2017, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în România, numărul pensionarilor a ajuns la 5,234 milioane, în timp ce numărul salariaţilor din economie se ridica la 4,824 milioane de persoane, potrivit Ministerului Muncii. De aici se poate observa că un salariat contribuie lună de lună la bugetul asigurărilor sociale pentru a susţine 1,08 pensionari. În urmă cu cinci ani, raportul era de 1,27, adică patru salariaţi susţineau 5 pensionari. În România, situaţia este cu atât mai periculoasă cu cât, în ultimii ani în jur de 100.000 de persoane părăsesc ţara în căutarea unui trai mai bun.
În 2050 am ajunge la 16 milioane de locuitori în România. Este cifra pe care o găsim în cele patru seturi de proiectări ale populaţiei României: o găsim în propriile proiectări ale Centrului de Cercetări Demografice, în proiectările din zona de statistică, în proiectările ONU, dar şi în Eurostat, potrivit capital.ro.
Ar trebuii sale fie rusine celor ce ies la pensie la 50 de ani.Pensia ar trebuii sa fie dupa 65 de ani pt.barbati, iar pt.femei 70 de ani si platit cati bani ai cotizat tot odata in cont.