Nimeni nu mai vrea porcii crescuți în Sălaj!

Procesatorii din județ dar și cei cu care existau, în trecut, contracte, chiar și în alte județe,  nu mai sunt interesați de porcii crescuți în Sălaj, în condițiile în care această ramură a zootehniei a fost măcelărită, la propriu, de pesta porcină pe de o parte, dar mai ales de măsurile neluate ori de cele luate și care care s-au dovedit a fi neeficiente la nivelul instituțiilor responsabile, prin autoritățile de la București. Anul 2019 va fi un an fără livrări de purcei în Sălaj, această activitate cu care în trecut ne mândream fiind, oficial, cu lacătul pe ea.

Comercianții și procesatorii întorc spatele celor câțiva crescători de porci care mai supraviețuiesc, iar carnea de porc în viu a atins cel mai mic preț din ultimele decenii. Pe scurt, nimeni nu mai vrea porcii noștri.  Pe lângă această catastrofă cu care nu doar județul nostru se confruntă, pe segmentul creșteii și comercializării purceilor, programele de ajutor de minimis derulate în prezent, situația culturilor agricole, ajutoarele pentru culturile de usturoi, cele destinate crescătorilor de oi și alte subiecte de interes au reprezentat principalele teme de dezbatere în cadrul conferinței de presă organizată de Direcția Agricolă Sălaj, marți, 26 februarie. Valentin Duca, directorul instituției, a prezentat alături de specialiștii instituției pe diferite segmente de activitate,  principalele noutăți legate de programele de ajutoare de minimis, derulate în acest an.

Crescătorii de porci – o categorie de fermieri pe cale de dispariție

În ceea ce privește ajutorul de minimis pentru suine (porci) românești în regim tradițional Bazna și Mangalița, potrivit Direcției Agricole Sălaj, s-au înscris în anul 2018 12 furnizori și un singur procesator. Crescători – 83. Purcei livrați în  2018 – 124 capete, de la patru furnizori la 14 crescători. Suma totală acordată 2018 – 31.000 lei. Situația este mai mult decât dramatică pe acest segment, atât în privința numărului foarte mic de solicitanți cât mai ales în privința ravagiilor pe care gripa porcină a făcut- o în județul nostru.                                                                                                  Valentin Duca a spus că prețul la carnea de porc a scăzut foarte mult ajungând la puțin peste 3 lei în viu, subliniind faptul că procesatorii nu mai sunt interesați să achiziționeze porci de la crescătorii noștri, preferând să ia porci din alte țări cauza fiind, evident, pesta porcină. Cei care mai sunt, încă, interesați să achiziționeze animale de la crescătorii noștri profită de această situație dramatică cauzată de pesta porcină, în sensul în care achiziționează carnea din zonele declarate ca fiind afectate de pestă la un preț modic, total dezavantajos pentru crescător și o trimit celor ce o procesează, știut fiind faptul că porcii care provin din aceste zone din aria declarată afectată de pestă, nu pot fi comecializați pentru vânzare la carcasă sau pentru a le fi vândută carnea ca atare, ci doar fabricilor de conserve care procesează această carne.  Pentru anul 2019 , cei care mai doresc să se înscrie în program date fiind aceste vești deloc favorabile, trebuie să își pregătească o copie a cărții/buletinului de identitate  persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal sau, în cazul solicitantului persoană juridică, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, în cazul persoanelor juridice și în cazul beneficiarilor  precum și copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului sau copie a atestatului de producător, copie de pe avizul/autorizația sanitară veterinară, în funcție de activitatea desfășurată, după caz; dovadă cont activ de disponibilități bancă/trezorerie, pentru furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița.

Beneficiari, furnizori și procesatori înscriși în program în 2018 – cifre dramatice

Potrivit Direcției Agricole Sălaj crescătorii înscriși în program au fost în număr de  173 cu un efectiv de 1.444 porci. Crescători eligibili au fost în număr de 83, un singur procesator eligibil care preia un efectiv de 240 porci, 12 furnizori eligibili cu un efectiv de 409 purcei, dintre care doar șapte furnizori, care au livrat 124 porci la 14 crescători. Beneficiari, Furnizori, Procesatori înscriși în program pe anul 2019 –  crescători înscriși în program – 1 cu un efectiv de 6 porci, furnizori înscriși în program -1 cu un efectiv de 150 porci și niciun procesator.  În anul 2019, potrivit reprezentanților Direcției Agricole, nu vor avea loc livrări de purcei, deoarece procesatorii nu mai încheie contracte cu furnizorii și crescătorii sălăjeni, în urma focarelor de pestă porcină descoperite în Sălaj.

Aceste cifre, prezentate mai sus,  sunt catastrofale și reflectă exact situația acestei ramuri zootehnice de la noi din județ. Putem vorbi așadar despre o ramură pe cale de dispariție, lucru care va afecta nu doar calitatea cărnii pe care o consumăm, fiind nevoiți să consumăm ceea ce se aduce din spațiul European, de multe ori o carne de o calitate și un gust discutabile, altfel decât cele cu care noi suntem obișnuiți, dar va afecta dramatic și economia județului nostru știut fiind faptul că în Sălaj, creșterea porcilor a reprezentat decenii la rand una dintre cele mai prospere sectoare zootehnice de la noi.

Tomate – ajutor de minimis 2018 și 2019

În Programul << Tomate – spații protejate >>, producătorii agricoli înscriși în program în anul 2018 au fost în număr de 41. Dintre aceștia, în Ciclul I au fost 15 înscriși iar pentru Ciclul  II, 26 înscriși. Suma totală acordată în anul 2018 pentru tomate a fost 565.713 de lei. Cantitatea livrată de roșii pe piață 205.970 kg. Legumicultori sub 40 de ani, înscriși în program – 18. „În anul 2019, nu a fost publicat HG -ul  pentru Programul Minimis Tomate, pentru că se afla în dezbatere în Parlament, de aceea nu avem nici un beneficiar înscris în program.  Am discutat cu 58 de persoane, din care 49 doresc să beneficieze de acest Program de Minimis Tomate și dintre acestea 20 au optat pentru ciclul I , iar 38 pentru Ciclul II. Actele pentru înscriere sunt aceleasi ca și în anii anteriori, respectiv cerere de înscriere  declarație pe propria răspundere, copie B.I./C.I. a solicitantului persoană fizică copie atestat de producatori, copie certificat de înregistrare  – Registrul Comerțului dovada cont activ banca/trezorerie, adeverință în original cu suprafața de sere/solarii”, a spus Valentin Duca, directorul Direcției Agricole Sălaj.

În ceea ce privește Ajutorul de minimis pentru susținerea crescătorilor de ovine, pentru comercializarea lânii, în anul 2018 au fost înscriși în program un număr de 982 crescători de ovine, până în prezent au depus actele doveditoare pentru comercializarea lânii un număr de 278 de crescători sălăjeni, cu o cantitate de 532.856 kg lână. Suma acordată a fost de 532.856 de lei. Condiții eligibile privind schema ajutorului de minimis pentru comercializarea lânii sunt ca exploatația să fie înscrisă în registrul Național al Expolatațiilor; este necesară dovada comercializării lânii la un centru de comercializare (factura/carnet de comercializare).

Înscrierea în programul de susținere a crescătorilor de ovine se face în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial nr 109 din 12 februarie 2019 a Hotarârii nr. 57 pentru modificarea si completarea HG nr.500/2017 privind aprobarea  schemei “Ajutor de minims pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”. Perioada de inscriere pentru anul 2019 este 12 februarie 2019 si 28 martie inclusiv. Până în 22 februarie 2019, s-au înscris în program 12 fermieri cu o cantitate estimată  de 7.200 kg lâna. Directorul Valentine Duca a criticat, în cadrul acestui punct al conferinței, situațiile în care unii crescători de oi care beneficiază de bani, nu îi folsesc în scopul pentru care i-au primit, exemplificând prin situația unui oier din Băbeni care a primit suma de 7.000 de lei pentru a amenaja un saivan însă acesta nu a folosit banii în acest scop.

 

 

2 Thoughts to “Nimeni nu mai vrea porcii crescuți în Sălaj!”

  1. Anonim

    8.48 ce ai băut, bade? Ai citit articolul sau comentezi doar titlurile? Ca daca l-ai citit si nu ai priceput nimic se cheamă analfabetism functional. 3 lei kg in viu, nu ti spune nimic? Livrări de porci ZERO in acest an? Procesatori care nu vor carne pentru ca judetul a avut si are atâtea focare si masurile au fost slave sau proaste? Mai citeste o data sau pune pe cineva sa iti explice. Si invata sa te adresezi civilizat, ca de-aia ne ducem in jos, cu oameni ca tine! Vai de tara asta.

  2. Popa Ioan

    Cum nu sunt porci in Salaj?Mergeti la Prefectura ca sunt o turma.

Leave a Comment