Epidemie de gripă la nivel naţional! În România este, oficial, începând de miercuri -30 ianuarie, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat trei săptămâni epidemice consecutiv și 57 de decese din cauza bolii. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă. Școlile nu se închid, dar „inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20 la sută”, a declarat ministrul Sorina Pintea. Aceasta a subliniat că măsurile recomandate public de Ministerul Sănătății încă din data de 17 ianuarie se mențin, diferența, după declararea epidemiei, fiind aceea că ele vor trebui respectate de populație. Astfel, Ministerul Sănătății menține măsurile transmise înca din data de 17 ianuarie în vederea limitării cazurilor și își propune să limiteze numărul de decese și circulația virusului, a declarat ministrul sănătăţii. „Nu cerem populației decât să respecte măsurile recomandate de specialiști”, a precizat Sorina Pintea. Acesta a mai adăugat că spitalele și județele care nu vor raporta corect numărul cazurilor de gripă și al deceselor vor fi sancționate: „Este vorba despre sancțiuni pecuniare, prevăzute pentru astfel de situații”, a subliniat ministrul Sănătății.
Atenţie la sfaturile specialiştilor!
Sfaturile specialiștilor recomandate public de Ministerul Sănătății sunt: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare; Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei și strănutului prin utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului; igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente; triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie; limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc şi purtarea echipamentului de protecție adecvat constând în măști, mănuși şi halate de către vizitatori și personalul medical.
Primul deces cauzat de gripă în Sălaj, în acest an
Începând de marţi – 29 ianuarie judeţul Sălaj se află pe harta neagră a gripei. A fost înregistrat un deces, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 57 de ani. Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), bărbatul a fost confirmat cu virus gripal tip A şi avea condiţii medicale preexistente şi antecedente vaccinale deocamdată necunoscute. În judeţul Sălaj, în perioada 21 -28 ianuarie, au fost înregistrate opt noi cazuri de gripă, în creştere comparativ cu săptămâna anterioară cu două cazuri. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, toate cele opt cazuri au fost înregistrate la persoane cu vârste între 5 şi peste 65 de ani. Astfel, la grupa de vârstă 5-14 ani a fost înregistrat un caz, la grupa de vârstă 15-49 de ani – trei cazuri, la grupa de vârstă 50-64 de ani – un caz, iar peste 65 de ani – trei cazuri. Persoanele au fost internate pentru tratament la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Zalău”, a precizat directorul instituţiei amintite. De la începutul anului, cu excepţia cazurilor din ultima săptămână, în judeţ au mai fost confirmate alte nouă cazuri de gripă. Persoanele care au contactat virusul nu s-au vaccinatat antigripal, vaccin care potrivit specilaiştilor reduce riscul de îmbolnăvire. Conform sursei citate, în prezent stocul de vaccin antigripal disponibil la nivel de judeţ este de aproximativ 500 de doze. La nivel naţional, numărul deceselor din cauza virusului gripa la ajuns la 57 de cazuri.
La Spitalul Judeţean, s-a restricţionat programul de vizită
În urma trendului ascendent de infecţii respiratorii, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău în această perioadă accesul vizitatorilor este limitat. Astfel, s-a decis reducerea intervalului orar în care aparţinătorii pot vizita pacienţii şi anume, de luni până vineri între orele 15 şi 16, respectiv sâmbătă şi duminică între orele 14 şi 15. ”De asemenea, în scopul creşterii gradului de protecţie al pacienţilor, se impune şi limitarea numărului de vizitatori pentru un pacient, deoarece aglomerarea persoanelor în spaţii închise este un factor favorizant al transmiterii infecţiilor respiratorii. Această decizie este luată temporar, până când se va observa o diminuare a cazurilor de infecţii respiratorii”, precizează reprezentanţii celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.