Deși mulți se feresc să consume grăsimea de porc sub formă de slănină sau untură, din cauza aportului său caloric și a nenumăratelor povești care s-au țesut în timp referitor la acest aliment, slănina de porc aduce adevărate beneficii organismului nostru, conform cercetărilor actuale. Consumată cu regularitate, însă – atenție – în cantități moderate, slănina ajută foarte mult la întărirea sistemului imunitar, fiind totodată un bun remediu împortiva durerilor articulare. Efectele sunt valabile și în cazul grăsimii preparate, cu condiția ca produsele să nu fie expuse foarte mult la temperaturi ridicate și să fie consumate cu moderație. Asocierea dintre untură și ceapă este, totodată, una fericită, lăsând la o parte gustul deosebit rezultat din asocierea celor două, știut fiind faptul că ceapa este un antibiotic natural extrem de potent.
Studii recente au demonstrat că cei care consumă grăsime au un ritm cardiac regulat, un mușchi cardiac mai puternic și o circulație ușoară a sângelui, ceea ce face ca slănina să fie benefică pentru inimă și pentru principalele vase de sânge.
Într-adevăr, dacă ne gândim și ne întrebăm de ce bunicii și străbunicii noștri erau mai sănătoși putem lesne să înțelegem că alimentația lor tradițională, în care slănina, alături de ceapă ocupa un loc de cinste pe masă, era mult mai sănătoasă, în primul rând pentru faptul că alimentele de atunci erau 100 la sută naturale, neavând urmă de E-uri, coloranţi şi conservanţi. În al doilea rând, slănina consumată de bunicii noștri are anumite calități care se datorează acidului arahidonic, ce îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului.
Iată care sunt și alte beneficii ale consumului regulat și moderat de slănină de porc
Cantitățile mici de slănină reglementează contracţiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului cardiac, sprijină tonusul vascular si circulația sangvină. Slănina este un bun remediu pentru durerile articulare. Înainte de culcare, se freacă bine articulaţiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se aplică celofan sau hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular sau un batic de lână şi se lasă să acţioneze peste noapte. Slănina se dovedește eficientă în cazuri de mastită.
Pe locul inflamat se aplică o felie subţire de slănină veche, deasupra se pune o bucată de staniol şi se bandajează sau se lipeşte cu leucoplast. Grăsimea de porc vă poate ajuta în ameliorarea durerilor dentare. O felie mică de slănină nesărată se aplică pe dintele dureros, între gingie şi obraz, pentru 15-20 de minute. Durerea de dinţi dispare treptat.
Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pansamentului gastric, care previne absorbţia rapidă de alcool din stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuşi, va fi absorbit, dar treptat.
Pinten osos (ciocuri). Preparaţi un unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocată mărunt, un ou crud şi 100 ml oţet concentrat (esenţă). Borcanul cu amestecul se ţine într-un loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninei, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ţine în apă fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în unguent. Compresa se aplică pe timp de noapte, dimineaţa se spală talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7 zile.
Slănina conține o cantitate însemnată de seleniu. Acest microelement întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism. De asemenea, seleniul din slănină aduce beneficii și fumătorilor care, dacă mănâncă regulat puţină slănină, reduc parțial daunele produse de țigări asupra organismului.
Reteta:
-Un cui sau doua de palinca.
-Un colt de pita calda.
-Un pumn de branza de burduf.
-Un patrar de clisa.
-O ceapa mare rosie.
POFTA BUNA !
este foarte buna. daca mananci moderat, beneficiile sunt foarte mari! Toate uleiurile rafinate se mega rafinate de pe piata sunt din c ein ce mai toxice. untura este un produs 100 % natural, daca e consumata cu grija, e si gustoasa, si sanatoasa. De slana ce sa mai spunem? Cu ceapa sau cu mustar e o nebunie. Ma bucur ca scrieti despre asa ceva si nu promovati toate gunoaiele din comert.