Iaurtul cu fructe este un produs foarte popular în rândul consumatorilor de toate vârstele. Copiii îl adoră, cei maturi îl consumă pe nerăsuflate, convinşi fiind că se hrănesc cu un produs sănătos şi gustos, care potoleşte cu blândeţe senzaţia de foame dar şi temuta poftă de “dulce”. Mulţi dintre noi considerăm în mod total greşit faptul că un iaurt cu fructe din comerţ este mult mai sănătos şi mai puţin dăunător decât o tabletă de ciocolată, de exemplu. Adevărul în privinţa acestui produs, indiferent de producător sau de sortiment, este unul care ar trebui să ne pună pe gânduri. Specialişti, medici şi profesori, au efectuat un studiu în cadrul APC – Asociația Pro Consumatori, analizând nu mai puţin de 61 de iaurturi cu adaosuri existente în magazinele alimentare şi cele tip supermarket iar concluziile la care au ajuns sunt de-a dreptul înfricoşătoare. În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia si coloranţi (antocianine), gelatină, amidon, făinuri, grăsimi, esenţe artificiale, coloranţi, îndulcitori sau cantităţi uriaşe de zahăr.
Denumiri şi etichete care induc în eroare consumatorul
Nu lipsesc aromele sintetice – termenul se referă la combinații de substanţe chimice sau substanțe chimice care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul. E-urile abundă iar efectele lor, mai ales când produsele sunt consumate frecvent, reprezintă un pericol la sănătatea şi buna funcţionare a metabolismului.
E120 – carmin/acidul carminic, un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenila; E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial, poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi. E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree. 331 – citraţii de sodiu (săruri de sodiu ale acidului citric) sunt folosiţi şi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome, produce efecte secundare ca greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie etc. E412 – gumă de guar, agent de îngroșare. Poate provoca alergii. E407 – caragenan, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție. E410 – gumă de carruba, agent de îngroșare. Poate provoca scăderea eficienței anumitor substanțe (enzime) care ajută digestia. E414 – gumă de acacia (arabică), emulgator. Poate provoca alergii și se comportă ca o substanță de balast. Nu se recomandă consumul frecvent. E471 – mono și digliceride ale acizilor grași – Aditivii E471 conțin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimi alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile. Aspartamul (E951) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 180 de ori mai mare decât zahărul, fiind lipsit de calorii și asupra căruia există suspiciuni privind declanșarea următoarelor afecțiuni medicale: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardiovasculare.
Acesulfam de potasiu (E 950) este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zaharul, lipsit de calorii și asupra căruia exista suspiciuni privind declanșarea unor afecțiuni identice cu ale aspartamului. Îndulcitorii sintetici au o putere de îndulcire care poate fi de până la de 200 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, Parkinson, sindrom Basedow, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie.
Un iaurt mic cu fructe = 11 linguriţe de zahăr şi amestecuri colorate de amidon, grăsimi, fainuri şi aditivi
Un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahăr ascuns” care poate fi găsit în diverse sortimente de produse alimentare și cel mai grav, și în alimentele destinate copiilor. Foarte important este să citiți etichetele produselor, pentru a studia conținutul lor de zahăr. Deși pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale, scrie natural acest lucru nu este adevărat de cele mai multe ori. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele “naturale” adevărate bombe în alimentația copiilor. Alte ingrediente în care este “ascuns” zahărul sunt: fructoza, siropul de malț, extractul de malț, siropul de porumb, melasa, zaharul brun, zaharoza, malțul de orez, agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugați în produsele destinate copiilor ce dăunează sănătății lor.
„Iaurturile cu adaosuri au un continut ridicat de zahar per unitatea de vanzare/bucată, care ajunge până la 11 lingurite de zahăr. Acestea sunt de fapt amestecuri din iaurt, sucuri de fructe şi legume în proporţii neclare, amidon modificat, făinuri de orez/soia şi aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vândute sunt înşelatoare, induc impresia unor amestecuri formate din iaurt şi bucăţi de fructe. Având în vedere atât cantitatea mare de zahăr conţinută, cât şi compoziţia nespecifică, încarcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca acest tip de produs să facă parte din alimentaţia copiilor. Consumul excesiv de zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății. Este mesajul pe care îl auzim de câțiva ani, însă foarte puțini dintre noi îl înțeleg, deoarece nu au cunoștințe elementare de nutriție. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare și educare bazate pe informații clare și pe înțelesul consumatorului obișnuit” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC
Industria chimică este în plin avînt! Ca să mănînc un iaurt sănătos și gustos, cumpăr un flacon de 2 L de lapte de pe piață și-l pun la prins. Din iresponsabilitatea părinților, sînt sigur că copiilor obișnuiți cu zuzuri nu le-ar place.