Un scandal mondial fără precedent a izbucnit în „curtea” unuia dintre cei mai mari producători de produse de farmacie, cosmetice și îngrijire pentru nou-născuți, copii și adulți. Este vorba despre compania Johnson & Johnson. O amplă anchetă realizată de agenţia Reuters scoate la iveală detalii terifiante, cu atât mai mult cu cât ancheta a vizat unul dintre cele mai folosite produse pentru îngrijirea bebelușilor, pudra de talc. Mai exact, potrivit concluziilor anchetei, compania ştia de zeci de ani despre prezenţa azbestului în pudra de talc pentru copii pe care o producea.
Compania deţinea informaţii despre prezenţa azbestului în produs dar a ascuns acest lucru şi faţă de clienţi şi faţă de diverse instituţii de verificare. Potrivit analizei Reuters, Johnson & Johnson nu a spus Administraţiei pentru alimente şi medicamente din SUA (FDA) că cel puţin trei teste, care au fost efectuate în trei laboratoare de analiză diferite, între 1972 şi 1975, au concluzionat că există azbest în pudra de talc pe care compania o produce, într-unul din cazuri menţionându-se că nivelul era „destul de ridicat”. Acestea au ieşit la iveală abia acum pentru că de curând compania a fost obligată să prezinte mii de pagini de note şi raporturi interne, cât şi documente confidenţiale, avocaţilor în cadrul proceselor intentate în urma a peste 11.000 de plângeri.
Reclamanţii au acuzat gigantul farmaceutic că pudra sa de talc le-a cauzat cancere-inclusiv cancerul ovarian pentru mii de femei. Acestea documente interne arătau că, între 1971 şi 2001, în produsele J&J în care exista pudră de talc a fost semnalată prezenţa azbestului, iar oficialii companiei, cercetătorii, doctorii şi avocaţii săi erau îngrijoraţi de modul în care să abordeze această problemă.
Cele mei vechi menţiuni privind contaminarea pudrei de talc sunt din 1957 şi 1958 când rapoartele unui laborator arată prezenţa tremolitul fibros şi acicular în talcul furnizorului italian al J&J. Începând cu 2012 până în prezent, J&J a pierdut câteva procese de anvergură, în urma cărora a trebuit să achite sute de milioane de dolari. Cele mai multe acuzaţii au fost făcute de femei care susţin că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian, în urma utilizării pudrei de talc a companiei drept antiperspirant sau deodorant intim.
Talcul este un mineral produs de mineritul rocilor de talc care apoi sunt prelucrate prin concasare, uscare si frezat. Prelucrarea elimină o serie de urme de minerale din talc, dar nu separă fibrele care sunt foarte asemănătoare cu azbestul. Pudra pentru bebeluși conține, pe lângă talc, și diverse combinații de stearați de zinc, silicați de magneziu și alți silicați. Particulele sunt atât de mici încât, prin inspirație, pot fi purtate de aer și pot ajunge și in cele mai mici părți ale plămânilor.
Azbestul este un mineral din categoria silicaților, folosit în trecut pe scară largă în industria de construcții, în producerea izolatoarelor electrice și termice, în industria navală, în industria cauciucului. Din cauza descoperirii ulterioare a pericolului pe care-l prezintă pentru sănătatea omului, și anume a efectului cancerigen al fibrelor de azbest, folosirea lui a fost interzisă în unele țări și în întreaga UE, această măsură cauzând probleme financiare la îndepărtarea lui completă.