Aleşii noștri cei de toate mandatele şi-au dat, pe principiul pentru că putem, mai mulţi bani. Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost majorate gras astfel încât 50 de milioane sunt acum în plus la Senat, în timp ce Camera Deputaţilor a câştigat 44 de milioane de lei. Numai pentru pensiile speciale se alocă aproape 45 de milioane de lei. Am citit în presa centrală, străfulgerat de o nouă fază de surprindere, cât câștigă un parlamentar și cred că este bine și util să știm și noi la ce sume se ridică veniturile încasate lunar de către cei pe care i-am trimis la București, în cel mai înalt for al țării, să ne apere drepturile și interesele. Unii parlamentari nici măcar nu știu, se prefac că uită ori chiar nu știu, cât încasează lunar. De fapt este justificată această amnezie de vreme ce sumele, ce reprezintă calupuri de zeci de mii de lei, intră de-a valma o dată la patru săptămâni pe cardurile aleșilor.
“-Nu ştiu că banii intră pe card, nu stăm noi să socotim”, a răspuns, în doi peri, un senator PSD, vizibil enervat de indiscreția jurnaliștilor.
Un alt parlamentar, de data aceasta din opoziție, face lumină și aduce la cunoștința românilor cât câștigă, de fapt, un ales în Parlament, lună de lună. Un parlamentar primeşte o indemnizaţie lunară netă de 10.000 de lei (2.170 de euro). Mai primeşte, de asemenea, dacă este din provincie, dacă nu este din Ilfov sau Bucureşti, suma de 4.600 de lei (1.000 de euro) pentru cazare în Bucureşti. Se mai adaugă, de asemenea o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare şi activitatea parlamentară din circumscripţiile electorale care înseamnă 25.000 de lei, dintre care jumătate sunt decontabili, jumătate sunt luaţi pe declaraţie pe proprie răspundere.
Un parlamentar mai încasează, ca să se învețe minte, 1.400 de lei, mărunțiș pentru transport în circumscripţia electorală în care muncește. Mai primeşte, depinzând de numărul de zile pe care îl petrece în Parlament, o diurnă care cred că este în jurul a 200 de lei. Mai sunt la dispoziția lui, evident plătite integral, telefon, internet, tabletă, transport gratuit cu CFR indiferent de destinație, atât la clasa I-a cât şi la vagon de dormit clasa I-a, dar şi o călătorie dus-întors către circumscripţia electorală, cu avionul. În total, peste 40.000 de lei. Pentru cei mai în vârstă, obișnuiți cu banii vechi, asta înseamnă peste 400 de milioane de lei vechi, lunar. În moneda europeană, discutăm de aproximativ 8.700 de euro.
Deputații din opozție spun că discutăm de 44 de milioane de lei în plus numai la salarii şi indemnizaţii, ceea ce reprezinta o creştere fantastică. Pensile speciale, vehement criticate de opoziție, fac, în continuare, găuri negre în bugetul statului și îi trimit pe românii care au tras la șaibă timp de 40 de ani și au pensii de mizerie, într-o depresie fără cale de întoarcere.
Florin Iordache – Altăîntrebare, deputat PSD, dă ochii peste cap și ne îndeamnă să nu mai contabilizăm fiecare bănuț al alesului, căci nu e treaba noastră. “Noi, grupul PSD, am susţinut în continuare și în perioada următoare că vom susține aceste pensii speciale, a spus alesul aleșilor întrebători, mirat de o altă întrebare.
Românii trebuie să știe faptul că sunt peste 500 de deputaţi sau foşti deputaţi care încasează această pensie specială, cel mai mare afront și una dintre cele mai mari nedreptăți la care asistă, neputincioși, cei care au muncit decenii la rând, mulți dintre ei în condiții deosebit de grele și care abia trăiesc în anii de pensie, de pe o zi pe alta. Suma alocată acestui sector sfidător pentru români a crescut de la 28.5 milioane de lei, la 28.7 milioane de lei.
Şi senatorii au alocat celor peste 221 de beneficiari ai pensiilor speciale un buget suplimentar – de la 14.2 milioane anul acesta, la peste 14.6 milioane anul viitor. Pe lângă banii care îi primesc, au crescut şi alte cheltuieli. Spre exemplu, începând din anul viitor, Senatul a alocat 14.3 milioane de lei pentru cheltuieli de protocol (vaze, cupe, bomboane, cadouri, evenimente etc), 2,1 milioane de lei pentru deplasările externe, două milioane pentru carburanţi şi 320.000 de lei pentru materiale de curăţenie. Mai în glumă, mai în serios, la câtă mizerie e acolo, suma pare, totuși, decentă.
Păi de, și obrazul gros tot cu cheltuială se ține. Așa că la muncă, frați români, la muncă, că aveți de plată!