Să ai o șansă la dezvoltare, la modernizare, venită printre atâtea refuzuri și să te uiți la ea fără să faci ceea ce trebuie să faci, plătit fiind pentru asta, este, dincolo de o mostră ignoranță, un fapt cu consecințe grave pentru comunitatea pe care o conduci. Un lucru cu efecte cât se poate de distructive care se răsfrâng asupra tuturor. Iar dacă această șansă este concretizată în bani, mulți, bani care vin de la centru pentru dezvoltarea și modernizarea celei mai mari unități spitalicești din județ, iar banii nu sunt folosiți timp de un an, atunci lucrurile capătă deja o turnură extrem de gravă. Județul, prin Spitalul Județean, nu a fost capabil să folosească aproape 14 milioane de lei primiți de la Guvern pentru modernizarea unei părți din Spitalul județean, fapt pentru care hârtia neagră, cum că banii trebuie dați înapoi, a sosit la Zalău. Sunt ceva mai mult de 3 milioane de euro, o sumă uriașă, cu care s-ar fi putut face mult și bine.
O sumă care, investită în locul pentru care a fost solicitată, ar fi însemnat o șansă la un tratament medical modern, la condiții de spitalizare mai bune, poate și la un număr crescut de paturi de spital, o șansă la viață pentru mulți pacienți din județ care ar fi ajuns în acest ambulatoriu modernizat prin acești bani. Nu aruncăm vina pe nimeni, în această fază pentru că, tehnic vorbind, nu știm, cu subiect și predicat, cine este direct răspunzător de această situație, cine nu și-a făcut treaba, ce persoane au dovedit incompetență sau pur și simplu indolență, astfel încât, rezultatul este acesta: dăm banii înapoi! Ca să înțeleagă oricine: primești 3 milioane de euro să-ți faci o casă, ai la dispoziție un an, iar tu stai și fluieri. Sau, mă rog, faci, într-un an, un studiu de fezabilitate și atât. În rest, nu te interesează – timpul trece, leafa merge.
Sau dacă mai faci ceva, nu faci bine, nu faci repede, nu te încadrezi în timp. În final, banii ți se iau înapoi pentru că nu i-ai folosit. Simplu! Nu știu dacă cineva va face o anchetă pe această temă, nu știu dacă buba e la nivelul conducerii unității medicale sau prin birourile Consiliului Județean, dar cu siguranță, vom desluși într-un final și acest șir al vinovățiilor, dacă ele există.
Pentru că cineva trebuie să răspundă, nu putem trimite înapoi pleașca de 14 milioane de lei la București fără să-i luăm de guler pe cei care ne-au adus în fața unui asemenea rezultat trist.
Opoziția a făcut în nenumărate rânduri valuri cu privire la faptul că rămânem cu banii necheltuiți. Așa s-a întâmplat și anul trecut când am rămas cu excedent bugetar, nefiind în stare să cheltuim sumele pe care le aveam la dispoziție destinate dezvoltării. Evident, deși explicații tehnice și alambicate există, poate multe dintre ele sunt chiar logice sau justificate, deși există dosare de câte 10 kilograme de hârtii în care ți se explică până dai în bâlbâială de ce nu s-au cheltuit banii, totuși, rezultatul e unul singur și este de fapt ceea ce contează în final. Rămânem fie cu bani necheltuiți, fie fără ei, pentru că, firește, statul sau UE îți dau, dar nu-ți bagă în traistă.
Fără să arunc cu vinovății în stânga și dreapta aștept, ca fiecare cetățean al acestui județ, o analiză a acestei situații pe care eu o consider gravă și inadmisibilă, și un răspuns competent, asumat, argumentat din partea celor care iată, au reușit o performanță tristă de a nu folosi o asemenea sumă de bani, sumă care ar fi însemnat un pas mare pentru spitalul nostru, pentru noi, pentru dezvoltarea noastră. Nu mă mai leg de salariile de zeci de mii de lei din administrație, de bonusuri, de tichetele de vacanță și nenumăratele alte avantaje pe care le au cei care lucrează în instituțiile statului, dar cred că fiecare dintre noi are dreptul să se întrebe de ce se întâmplă astfel de lucruri, care sunt cauzele, cine sunt vinovații și, mai ales, ce măsuri se iau pentru ca aceste situații să nu se mai repete. Pentru că dacă mergem în acest fel înainte, în timp ce județele vecine ne fac cu mâna din mers, asociindu-se în alianțe de dezvoltare, vom ajunge în doar câțiva ani să fim mai rău decât suntem acum.
Nu doar tăiați de la porție, prin incompetența unor oameni care nu-și fac treaba, prin imixtiunea toxică a politicului în tot și toate, a interesului de partid în orice demers al dezvoltării, al solicitărilor de fonduri, programelor de investiții și dezvoltare. Ci un soi de “enclavă” a involuției și sărăciei, în mijlocul unei regiuni a căror județe (în afară de noi) sunt deja la zeci de ani depărtare de noi. Semnalele de alarmă sunt, iată, din toate direcțiile, este mai mult decât cert și este dovedit că ceea ce se face sau multe dintre cele care se fac se fac greșit, fără cap sau, poate, sunt făcute în mod deliberat în acest fel, cine mai știe?
Timpul deja demonstrează toate aceste lucruri care ne trimit, iată, la coada Transilvaniei, ba chiar la coada țării, pentru că au rămas doar câteva județe care se găsesc în urma noastră din punct de vedere al sărăciei și nivelului de trai tot mai scăzut. Am pierdut 14 milioane de lei oferiți pe tavă de Guvern pentru modernizarea spitalului. Restul sunt vorbe. Iar acesta este doar începutul.
Oricîtă incompetență, indolență și hoție vor dovedi pesediștii, acest popor degenerat tot pe ei îi va vota.
Salajul isi merita soarta! Securistul marc si gasca traiesc bine! Se inchid Tenaris si Michelin. Scapa cine poate.