Împlinirea a 70 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari artişti sălăjeni, Virgil Flonda, va fi marcată la Zalău printr-un festival de teatru organizat de către un grup de tineri pasionaţi, reuniţi în Asociaţia „Pro Teatru”.
Festivalul de Teatru „Virgil Flonda” Zalău se va desfăşura în perioada 13-15 decembrie, iar organizatorii promit trei zile bogate în activităţi pentru toate categoriile de public.
„Îmi doresc foarte mult ca acest festival să continue şi în anii următori. L-aş numi un festival de suflet pentru că actorul Virgil Flonda ar fi împlinit în 14 decembrie 70 de ani. Originar din satul Marin, a fost unul dintre cei mai mari artişti sălăjeni şi, din păcate este prea puţin cunoscut în judeţul nostru. Iar unul dintre scopurile acestui festival este promovarea unei valori locale cu care ar trebui să ne mândrim”, a declarat marţi, 11 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Darius Prodan, iniţiatorul acestui eveniment cultural.
Aceste „eveniment fără precedent în domeniul teatral” va debuta joi, 13 decembrie, la ora 13, în Clădirea Transilvania, în prezenţa apropiaţilor şi a rudelor regretatului actor, şi va continua cu spectacole de teatru pentru mici şi mari, proiecţii de filme, ateliere de actorie, conferinţe culturale şi expoziţie de pictură.
Informaţii, rezervări sau bilete pot fi obţinute la numărul de telefon 0742 860 457.
Născut în 1948 în Marin, Virgil Flonda a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București. Activitatea sa artistică s-a desfășurat, în principal, la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu unde a fost actor, iar o anumită perioadă a îndeplinit și funcția de director artistic. A fost membru UNITER și a interpretat numeroase roluri în teatru și film. Spectatorii s-au putut bucura să-l vadă pe actorul Flonda pe scenă timp de aproape trei decenii. Ultimul său rol a fost în „Aşteptându-l pe Godot”, în 2005. A decedat în 2006.
Îl invit pe „domnul” din dreapta să se documenteze ce semnifică să stai pe scaun în fața publicului cu corpul lăsat pe spate, privind undeva în spate peste oameni, gura strînsă, brațele încrucișate, îmbrăcat într-un pulover care accentuează curbura burții, picioarele încrucișate la vedere.
Felicitari Daniel Sauca pentru sustinerea culturii salajene!