Lucrările de reabilitare și restaurare desfășurate la Clădirea Albastră situată pe strada Unirii, în centrul municipiului, continuă în această perioadă. Fațada clădirii este complet schimbată, iar imaginea peretelui lateral, distrus și scorojit, pe care zălăuanii au fost nevoiți să o privească ani în șir, zi de zi, a devenit amintire. Partea laterală a clădirii – o imagine desprinsă parcă dintr-un teatru de război, o imagine care, din păcate, a devenit emblematică pentru strada Unirii din centrul municipiului a intrat zilele trecute pe mâinile constructorilor, astfel încât rezultatul începe să schimbe nu doar aspectul acestei clădiri de patrimoniu, ci întregul „tablou” al zonei. Reprezentanții Primăriei Zalău au anunțat, la sfârșitul lunii trecute, că tâmplăria exterioară nouă a fost montată și că lucrările efectuate în interior continuă conform planurilor. Lucrările la fațadă și aplicarea tencuielilor decorative se vor mai desfășura în continuare, până când vremea va permite acest lucru, acestea continuând și în anul 2019, până la terminarea lor. Valoarea totală a contractului este 1.433.000 de lei, inclusiv TVA.
Această clădire cu valoare arhitecturală deosebită a fost, inițial, sediul primăriei, fiind construită între anii 1834 – 1836 în stil neoclasicist, după proiectul inginerului Péter Éltető. În prima parte a secolului XX a suferit mai multe modificări. Deoarece face parte din patrimoniul cultural al municipiului, reabilitarea era necesară pentru a-i reda frumusețea de odinioară, dar și din motive de siguranță, clădirea fiind într-o stare de degradare avansată. Termenul de finalizare stabilit este începutul lunii martie, 2019. Încă nu se cunoaște destinația pe care o vor lua spațiile generoase pe care această clădire emblematică le oferă. Primăria avansa cu câteva luni în urmă ideea unei săli de căsătorii. Există și probabilitatea ca aceste spații să fie închiriate unor instituții. Nici consultarea publică, desfășurată în această vară, referitoare la destinația acestor spații, nu a dat roade concrete așa că rămâne de văzut ce se va alege, în final, astfel încât de această clădire să beneficieze cu adevărat și cetățenii și nu doar anumite persoane cu influență în viața politică sălăjeană.
Si totuși, primăria se mișcă! Clădirea trebuie văzută în contextul tuturor modificărilor din centru.
sa cada cladirea pe nosa si pop!
Nu e gata, nu mai sariti atata!!!
1834 cam veche totusi, daca primaria inca nu stie ce destinatie va avea cladirea, poate stie ceva ……… poate o revendica vreun APENDICE daca tot arata bine ….poate.