Din ce in ce mai multi oameni sufera de tulburari ale somnului. Un somn bun inseamna mai multa sanatate, o stare buna generala si, implicit, un randament crescut. Atunci cand misiunile zilnice se transforma intr-o sursa de stres, exista sansa ca somnul din timpul noptii sa nu mai fie la fel de odihnitor sau, in cel mai rau caz, sa apara episoadele interminabile de insomnii. Exista, totusi, cate trucuri simple prin care poti incuraja un somn de calitate, fara sa apelezi la administrarea medicamentelor.
Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a avea un somn linistit si sanatos:
- Amenajarea locului de odihna
Pentru a avea un somn cat mai bun, locul in care iti petreci clipele de odihna trebuie sa fie unul benefic. Prin urmare, modul in care este amenajat dormitorul joaca un rol foarte important. Aici, culorile trebuie sa fie unele calde, deschise, care sa calmeze si sa relaxeze, iar utilizarea spatiului este si ea importanta.
Incearca sa vezi aceasta camera numai ca pe un loc de odihna, evitand desfasurarea altor activitati. De exemplu, daca pana acum ai pastrat aparatul de sport aici si obisnuiai sa iti faci exercitiile zilnice in aceasta incapere, atunci alege alta incapere pentru asa ceva.
Zgomotul, caldura excesiva sau lumina sunt si ei factori de luat in considerare. Pastreaza o lumina moderata, eventual cateva aplice cu lumina reglabila, care sa iti ofere comfort constant. Nu uita sa aerisezi dormitorul in fiecare dimineata si seara, deoarece aerul curat te ajuta sa te odihnesti mai bine si sa te trezesti in forma.
- Aerul conditionat
Acesta este un capitol caruia trebuie sa ii acorzi multa atentie, caci aerul conditionat iti poate afecta sanatatea in multe moduri, daca nu este folosit cum trebuie. Foarte multi oameni neglijeaza acest aspect si nu se documenteaza suficient de bine atunci cand vine vorba de folosirea aerului conditionat.
De regula, locul lui nu este in dormitor. Folosirea aparatului de aer conditionat in camera de odihna poate sa declanseze nevralgii, probleme respiratorii si alte probleme de sanatate. Automat, acesta iti va afecta calitatea somnului si, mai mult de atat, poti avea surpriza unor probleme serioase la nivel de fizic, daca obisnuiesti sa adormi cu el pornit sau sa il folosesti seara de seara inainte de culcare. Online poti sa vezi detalii despre montajul aerului conditionat si modul corect de folosire, pentru a evita eventualele probleme.
Specialistii recomanda ca distanta dintre fluxul de aer si persoana sa fie de cativa metri si nu este sub nicio forma recomandata instalarea lui in camera copiilor. Aerul conditionat trebuie sa fie amplasat in camera de zi sau pe hol, intr-un spatiu in care iti petreci mai putin timp iar racirea locuintei sa aiba loc intr-un mod indirect. Daca vrei sa faci anumite modificari sau reparatii ale aparatului de aer conditionat, da click aici pentru a apela la o echipa de profesionisti in servicii de mentenanta.
- Somnul la aceeasi ora
Atunci cand erai mic, probabil parintii te indemnau in fiecare seara sa adormi la o anumita ora. Un lucru destul de suparator, insa afla ca, daca ai mereu acelasi program de somn ai sanse mult mai mari sa te trezesti in fiecare zi foarte odihnit. Asadar, daca programul tau este unul fluctual, schimba putin modul in care dormi si adu-i programului tau o schimbare in bine. Alege o ora care iti permite sa te bagi la somn, dupa ce ti-ai indeplinit sarcinile zilnice, astfel incat sa poti dormi linistit, neintrerupt.
Majoritatea problemelor de somn pe care le au oamenii au ca sursa stresul si neglijenta. Daca vei fi mai atent la modul in care iti odihnesti corpul si vei tine cont de sfaturile de mai sus, cu siguranta iti poti imbunatati momentele de odihna, pentru a incuraja un somn de calitate, mentinandu-te in forma zi de zi!