Alexandru Moldovan
Iuliu Maniu, apreciat de istorici ca „artizanul Marii Uniri” de la 1918, a avut şi prenumele Dumitriu, fiind născut la Şimleu Silvaniei şi nu la Bădăcin, unde se află actualmente casa lui memorială, se arată în volumul istoricului Marin Pop, „Personalităţi sălăjene din generaţia Marii Uniri”, lansat joi, la Galeriile de Artă „Ioan Sima”‘, din Zalău.
Marin Pop, cercetător ştiinţific la Muzeul Judeţean de Istorie Zalău a subliniat, la lansarea volumului privind personalităţile din Sălaj ce au contribuit la Unirea din 1918, că adevărul istoric se bazează pe documente cum sunt cele de arhivă, fără de care se ajunge la situaţii în care unele informaţii sunt prezentate în mod eronat.
Acesta a dat ca exemplu locul naşterii lui Iuliu Maniu, care nu este la Bădăcin, aşa cum apare în unele materiale ci, în conformitate cu documentele de arhivă, la Şimleu Silvaniei.
Studiul acestor documente i-a permis istoricului de la Muzeul Judeţean din Zalău să descopere şi lucruri inedite despre Iuliu Maniu, precum faptul că acesta avea şi prenumele Dumitriu.
„Trebuie mers la document, la registre de stare civilă pentru care există un fond deosebit la Arhivele din Zalău şi acolo veţi găsi, desigur nu la Bădăcin, ci la Şimleu şi acolo veţi găsi şi altceva. Se chema Iuliu Dumitriu. Mai găsisem în jurnalul lui Corneliu Coposu că Iuliu Maniu îşi ţinea ziua onomastică de Sfântul Dumitru. La început nu înţelegeam de ce, dar am găsit, iată, explicaţia, în registrul de stare civilă unde, în momentul naşterii, i-au pus numele de Iuliu, după unchiul său Iuliu Coroianu şi Dumitriu, după bunicul său, vicarul Demetriu Coroianu. A fost botezat, apoi, în luna august şi familia sa s-a mutat la Zalău şi este interesant de urmărit în aceste registre parohiale. Iuliu Maniu, de exemplu, era cel de-al cincilea copil. În registrul de căsătorii, în anul 1865, în februarie, s-au căsătorit părinţii lui, Clara şi Ioan Maniu”, a precizat, în expunerea sa Marin Pop.
Născut în 1873, la Şimleu Silvaniei, Iuliu Maniu, poreclit „Sfinxul de la Bădăcin”, a avut o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, fiind de trei ori premier şi implicându-se activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.