Persoanele fizice, interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă, vor primi de la stat contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei. Ghidul de finanțare a fost trimis la Monitorul Oficial, urmând să fie publicat în câteva zile, cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare, susțin reprezentanții Administrației Fondului de Mediu.
Procedura a fost simplificată, dar nu se cunosc încă normele de aplicare, adică unde se vor depune dosarele și care vor fi criteriile de eligibilitate. Astfel, nu va mai fi obligatorie autorizaţia de construcţie, fiind suficientă o ştampilă în urma unei expertize a unui expert autorizat în costrucţii. Potrivit surselor amintite, a fost scos şi pragul de 50 kW (pragul minim de experienţă solicitat anterior pentru instalatorii care se puteau califica să monteze instalaţiile fotovoltaice ca să se poată califica în acest program-n.red.), fiind introdus şi invertorul hibrid.
Ce se finanțează
1. Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părți componente:
a) panouri fotovoltaice;
b) invertor;
c) materiale conexiuni;
d) structura de montaj a sistemului;
e) modul de comunicație;
f) contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
g) tablou electric curent continuu/curent alternativ. (
2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.
3. TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
ok. De unde poti lua modelul de cerere de finantare?