Daniel Mureşan
Centenar în sus, centenar în jos, doar vorbărie goală, nimic concret cu ce ne-am putea mândri la această aniversare. Nu tăiem panglica la centura orașului, nu deschidem cinematograful, nu jucăm fotbal pe noul stadion. Peste câteva zile se va da ordin pe comună, pe oraș, pe județ, pe țară ca doamnele și domnii români să îmbrace portul tradițional, iar politicienii să cuvânteze despre marea Unire. Sigur că nu trebuie prea multă minte pentru asta. Minți luminate au fost la 1918, când s-a înfăptuit Unirea. Hai să nu o întind nici eu mult cu vorbăria. Vă rețin atenția cu trei lucruri la care m-am gândit azi.
1. Acum o sută de ani, românii din Transilvania au cerut dreptul la autodeterminare. În noaptea de 30-31 octombrie ei au format Consiliul Naţional Român Central care a condus lupta lor. La începutul lui noiembrie 1918 s-au format în întreaga Transilvanie Consilii româneşti locale şi Gărzi naţionale româneşti care au preluat conducerea localităţilor de la autorităţile maghiare. Aceste consilii se aflau sub ascultarea Consiliului Naţional Român Central, care a încercat să convingă Guvernul Ungariei să accepte desprinderea Transilvaniei de Ungaria, dar n-a reuşit. Pentru a demonstra dorinţa de unire cu România, Consiliul Naţional Român Central a convocat pentru 1 Decembrie 1918 o mare Adunare românească la Alba-Iulia. Acolo au luat parte 1228 de delegaţi aleşi din toate localităţile Transilvaniei şi 100.000 de alţi români veniţi să-şi exprime adeziunea la unire. Delegaţii au votat unirea Transilvaniei, Maramureşului, Crişanei şi Banatului cu România. O zi măreață pentru România!
2. Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost distins cu Premiul „Thomas Mann” pentru anul 2018, cel mai mare premiu al literaturii germane. În primăvară a primit „Premio Formentor de las Letras” pentru anul 2018, într-o somptuoasă ceremonie la Palma de Mallorca. Nicio o publicație românească nu a fost prezentă la vreuna din ceremonii. Nicio publicație românească nu a solicitat scriitorului vreun interviu legat de aceste premii. Nu cred că are rost să comentez.
3. Se apropie Sărbătorile. De Crăciun este important să le spunem celor dragi cât de mult îi iubim. Crăciunul este pentru și despre bucurie. Vine o perioadă a anului când ar trebui să fim toleranți, darnici și armonioși. Pentru câteva zile să dăm uitării necazurile, politicienii și previziunile sumbre. Dar totuși, nu fiți buni, doar de Crăciun!
La mulți ani, România! Dacă poți, iartă-ne pentru ce s-a întâmplat, poate și pentru ce se va întâmpla. La mulți ani, români!
Baliverne patriotarde! Un popor corupt care votează corupți, fundamentalism și construcții religioase cît cuprinde, spitale în care bolnavii merg să moară, nu să se vindece, gunoaie pînă-n vîrfu Carpaților, peste 5 milioane plecați prin lumea largă, vreo 700 km de autostradă și alte contra-performanțe de civilizație.