Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj oferă cititorilor o nouă rubrică permanentă – “Caseta de sănătate”, în care cei interesaţi vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.
În 8 noiembrie 2018, medicii radiologi, imagiști, tehnicienii și profesioniștii din domenii conexe au celebrat la nivel mondial cea de-a șaptea ediție a Zilei Internaționale a Radiologiei (IDoR 2018).
Imagistica medicală este una dintre cele mai captivante și progresive discipline medicale și un domeniu de activitate intensă în ceea ce privește cercetarea tehnologică și biologică. Radiografiile, RMN-urile, ecografiile și alte tehnici imagistice și imaginile asociate sunt cunoscute și atrag privirea multor persoane dar indicațiile precise și valoarea acestor investigații nu sunt cunoscute la nivel populațional.
În acest sens, 8 noiembrie, zi în care în anul 1895 Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit existența razelor X, a fost aleasă ca o zi de conștientizare și acțiune pentru informarea populației cu privire la potențialul medical, științific și chiar artistic al imagisticii medicale, rolul esențial al radiologilor și al imagistilor în cadrul echipei medicale și standardele educaționale și profesionale crescute solicitate personalului care lucrează în domeniul imagisticii medicale.
Imagistica inimii a fost aleasă ca principală temă pentru celebrarea IDoR 2018 pentru a scoate în evidență rolul esențial pe care specialiștii din domeniul imagisticii îl joacă în detectarea, diagnosticul și managementul bolilor cardiace, aceștia contribuind la creșterea calității tratamentului pacienților cu patologie cardiacă.
Imagistica inimii este o sub-specialitate în plină dezvoltare a radiologiei diagnostice, care contribuie la evaluarea și managementul pacienților cu boală cardiacă din întreaga lume. Specialiștii în imagistică cardiacă supervizează sau efectuează examinări imagistice folosind tehnologii precum tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică nucleară (RMN), utilizând imaginile rezultate în urma utilizării acestor investigații pentru a diagnostica și a monitoriza o gamă largă de afecțiuni cardiace.
Radiologia are un rol tot mai important în managementul afecțiunilor cardiace, atât în partea de diagnostic, proceduri pre-diagnostice, precum și în urmărirea pacienților cu diferite patologii cardiace, de la boală coronariană sau valvulară la defecte ale poziției sau formei cordului.
Deși imagistica cardiacă în sine include angiografia convențională a arterelor coronare, eco-cardiografia și imagistica nucleară, contribuția principală a radiologilor constă în evoluția rapidă a imagisticii non-invazive utilizată pentru evaluarea bolilor cardiace și coronariene, ajutând clinicienii în diagnosticul unei game largi de posibile patologii.