Culturile de grâu de toamnă și rapiță aduc primele motive de îngrijorare în agricultura sălăjeană

Îngrijorările privind starea culturilor în țară ce vin, în principal, pe fondul lipsei ploilor, ajung în acest sfârșit de toamnă secetoasă și în Sălaj. Deși reprezentanții Direcției Agricole Sălaj spun că deocamdată nu avem motive serioase să ne alarmăm, îngrijorările încep să se contureze și la noi, știut fiind faptul că am avut un sfârșit de vară, dar și o toamnă cu precipitații sărace, fapt ce favorizează apariția problemelor la unele culturi de pe surpafețele agricole din județ. Valentin Duca, directorul Direcției Pentru Agricultură Sălaj, a declarat pentru Magazin Sălăjean că există motive de îngrijorare în prezent, în ceea ce privește culturile de grâu de toamnă dar și cele de rapiță, cu atât mai mult cu cât județul nostru este cunoscut pentru culturile bogate de rapiță, comparative cu alte zone din țară. “În  județul Sălaj au fost însămânțate până în prezent, culturi de  grâu, triticale, orz, rapiță, legume diverse, precum și culturi furajere. Starea de vegetație a culturilor diferă de la o solă la alta, de la o zonă la alta, de la nerăsărit până la faza de răsărire.

Sunt zone în care culturile  de cereale sunt răsărite neuniform sau nu au răsărit. Cultura de rapiță de toamnă se prezintă într-o situație mai dificilă. Din discuțiile avute cu reprezentanții exploatațiilor agricole, această cultură va necesita reînsămânțarea în primăvară cu alte culturii, pe aproximativ 20-30 la sută din suprafața însămânțată. Cauzele sunt, în general, seceta din lunile august, septembrie și octombrie ( în aceste lunii cantitățile de precipitații find cuprinse între 10-20 litri pe metru pătrat) dar și, în unele locuri, modul de pregătire a terenului.  În sole în care pregătirea patului germinativ s-a făcut doar cu discul pe sole fără multe resturi vegetale, răsărirea este mai uniformă în comparație cu  sole care s-au pregătit prin arătură și discuire.

O evaluare punctuală, cu date concrete, vom avea în primăvară, totul fiind influențat de precipitațiile care vor cădea, precum și de temperaturile pe care le vom înregistra în județ în lunile de iarnă. Motive de îngrijorare pentru recolta anului viitor am putea avea, într-o măsură ce nu poate fi deocamdată alarmantă, doar pentru culturile de grâu de toamnă”, a declarat pentru Magazin Sălăjean, Valentin Duca, șeful Direcției Pentru Agricultură Sălaj. Situația este, însă, gravă în multe alte regiuni din țară, în special în cele din Sud și Sud-Est, acolo unde pământul nu mai are niciun strop de apă până la o adâncime de o jumătate de metru.

 

 

 

Leave a Comment