O idee salutară în privința familiilor sau persoanelor care o duc foarte greu, din alte motive decât lenea sau indolența, a ajuns și pe plaiuri meseșene, în urmă cu câteva zile. Un proiect* despre care cotidianul nostru a scris în premieră, acela prin care, o dată pe săptămână, vârstnicii nevoiași, familiile cu probleme financiare grave, oamenii săraci, pot beneficia de o masă caldă o dată pe săptămână, într-un spațiu înființat special în acest scop, prin bunăvoința unor oameni cu suflet,printre care se regăsesc și reprezentanții liceului “Voievodul Gelu” din Zalău care au oferit cu generozitate un loc în acest scop. Pe scurt, voluntarii care doresc să prepare o masă o dată pe săptămână, pentru cei nevoiași, se pot înscrie pe o listă și pot petrece câteva ore la sfârșit de săptămână ajutând la prepararea a 100 de porții (este vorba despre felul doi) de care se pot bucura oamenii cu probleme mari.
Dacă la Cluj, numărul celor care doresc să se alăture proiectului este foarte mare, fiind creată o listă de aşteptare ce se întinde până în toamna anului viitor, la Zalău, în schimb, voluntarii ia-i de unde nu-s. Foarte puțini sunt cei care s-au arătat interesați să participe la acest proiect, motivele principale fiind lipsa dorinței de a acorda timp unei astfel de activități și dezinteresul, în general, față de soarta celor care au ajuns într-o situație deplorabilă. Apelurile lansate reprezentanţilor unor companii din municipiu şi bisericilor s-au risipit în eter. Au ales, în schimb, să întindă o mână de ajutor, câțiva pensionari, tineri şi angajaţii unei mici firme, aceştia din urmă oferindu-se să asigure o dată pe lună cele 100 de porţii necesare. „O masă caldă” Zalău este coordonată de către Radu Pădurean şi Ciprian Ghiurco.
Pentru asigurarea celor 100 de porţii de mâncare este nevoie de 250 de lei, sumă pe care o acoperă „bucătarii” voluntari sau, la nevoie, Asociaţia, din donaţii, nefiind așadar obligatoriu un efort financiar din partea voluntarilor. În limita celor 2,5 lei, voluntarii pregătesc un fel de mâncare compus din carne și o garnitură ce poate fi din orez, cartofi, mazăre sau paste făinoase. Inclusiv fasolea cu cârnăciori – nu neapărat dintre sortimentele prea scumpe – mâncarea de cartofi cu puțină carne de porc și alte feluri de mâncare care nu necesită un efort colosal, sunt toate valabile în meniul destinat celor săraci.
Cu toate acestea, la Zalău, acest proiect cade pradă indiferenței oamenilor, iar acesta nu este singurul exemplu de indiferență care ne face să fim diferiți, într-un sens deloc onorant, față de alte municipii. La noi, aproape mereu, orice proiect care în alte orașe beneficiază de implicare din partea comunității, se chinuie să fie implementat. De unde pornește acest neajuns? De ce suntem diferiți, în sensul rău, aproape mereu, față de alții? De ce efortul unora, deloc mic, rămâne doar al lor, fiind în mod firesc insuficient în lipsa susținerii din partea noastră?
Pornind de la absența totală a eforturilor din partea școlilor, păstorite de un Inspectorat depășit de tot ceea ce înseamnă realitate și evoluție, ignorând programe prin care dascălii să-i poată învăța pe copii ce înseamnă generozitatea, altruismul, voluntariatul mergând până la sărăcia care a cuprins și păturile sociale care altă dată o duceau decent – mă refer la cei care sunt, încă, sub jugul patronilor, cauzele pentru care suntem mereu în urma altora se întrepătrund formând un lanț gros și urât numit absență. Deși cotidianul nostru a scris pe larg despre acest program, ca și despre altele în care am fost pe locul I la absență (vă amintiți de programul Let’s do it, Romania, în care am dat dovadă de nepăsare și indolență în activitatea de igienizare a pădurilor și orașelor în timp ce în alte orașe, de la primari și până la directori de instituții, toată lumea a participat la aceste activități) aș vrea să vă reamintesc despre existența acestei idei minunate și să vă rog să vă gândiți dacă ați putea rupe o oră dintr-o sâmbătă, pentru a fi alături de cei câțiva înscriși pe listă, pentru a participa la acest program.
Am să vă spun că s-au înscris deja și oameni importanți din instituțiile sălăjene, oameni care au dorit, cu discreție, să nu le fie publicate numele, dar și elevi, tineri, studenți ori pensionari care au înțeles că a ajuta acolo unde este mare nevoie nu reprezintă un efort prea mare. În plus, această activitate aduce odată cu ea și alte momente plăcute, relaxare, eliberarea de stres, un pic de socializare dar mai ales bucuria că ai făcut câțiva oameni fericiți, fără să depui un efort prea mare. Nimeni nu s-a născut învățat și niciodată nu e prea târziu să faci o faptă bună. Așa cum nicio faptă bună, niciun gest de generozitate, cât de mic, nu poate fi unul neînsemnat.
Copiii sau nepoții ne vor vedea și vor întreba, curioși, unde mergem, ce facem, pentru ce facem asta. Vor înțelege, iar receptivitatea lor, dar și puritatea lor sufletească, vor răsări instantaneu de acolo de unde se găsesc și stau, de multe ori, nefolosite. Acesta poate fi un început în marea noastră trezire, un început menit să le dea o palmă celor care ne conduc strâmb, a conducătorilor de instituții veșnic mânjiți politic, sinecurelor, nepotismelor, nevestismelor etc. și va putea schimba cu pași mărunți dar siguri ceva, inclusiv în viețile noastre.
Trăim oricum tern în acest municipiu, știm bine și vedem de ceea ce avem parte, iar dacă nimic nu se mișcă în noi, nimic nu se va mișca nici în jurul nostru, niciodată. Noi, cei de la Magazin Sălăjean, vom merge acolo, la curățat cartofi și tranșat carne dar mai ales la voie-bună și povești de viață, sunt sigur că ne vom și distra, dar sunt și mai sigur că alături de cei care vor dori să participe – o ocazie perfectă să ne și cunoaștem – vor avea parte de câteva ore bune de satisfacție și mulțumire sufletească.
Vă așteptăm alături de oamenii frumoși care au pus bazele acestui proiect și credem, încă, în ideea că frumusețea sufletească și altruismul sălăjenilor nu s-au ascuns în pagini de istorie și nu au devenit niște simple amintiri. Ele există încă și vrem să le facem vizibile, alături de tine. Elev, muncitor, director de instituție, medic, inginer, femeie de serviciu, vânzător, pensionar sau student. Fapta bună are mereu traiectoria bumerangului, e bine să nu uităm asta.
*Cei care doresc să se alăture acestei iniţiative o pot face la email omasacaldazalau@gmail.com sau la telefon 0724.365.588
Va multumim, Andreea si Florin si colectivului Magazin Salajean ca puneti umarul la aceasta initiativa. Voi fi acolo si eu si fiica mea.