Canicula si indicele de temperatura-umezeala ce a depasit pragul critic de 80 al disconfortului termic ard la buzunare patronii salajeni care refuza sa le asigure conditii corespunzatoare de munca salariatilor. Inspectorii de munca au demarat, inca de ieri, controale pentru verificarea agentilor economici din judet, vizand in principal modificarea, reducerea si chiar intreruperea programului de lucru in unitatile care nu pot asigura conditii optime de mediu. Amenzile in aceste cazuri pot ajunge pana la 10.000 de lei.
Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, Luminita Nemes, ne-a declarat ca, pana ieri, inspectorii de munca nu au aplicat nicio sanctiune angajatorilor salajeni. Potrivit legislatiei actuale, angajatorii au niste obligatii pe care trebuie sa le indeplineasca pentru asigurarea conditiilor corespunzatoare de munca salariatilor in caz de temperaturi extrem de ridicate. In conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000, angajatorii sunt obligati sa ia urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer, a declarat Luminita Nemes.
Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de catre angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. In unitatile in care functioneaza comitete de securitate si sanatate in munca vor fi stabilite cu acestea, iar in unitatile finantate din fonduri bugetare si extrabugetare, masurile de protectie vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducatorii unitatilor.
Apa si dusuri pentru angajati
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor sunt necesare asigurarea urmatoarelor masuri prevazute prin ordonanta mentionata anterior: asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri pentru o persoana pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii vor recurge la reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.
In plus, pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia o serie de masuri. Angajatorii trebuie sa asigurare examenul medical la angajare si controlul medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute, trebuie sa asigurare primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate, precum si sa treaca, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme, a mentionat inspectorul sef al ITM Salaj.
Potrivit sursei citate, pentru nerealizarea acestor masuri, urmate de imbolnaviri profesionale, patronii risca sanctiuni cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. In acest sens, inspectorii de munca recomanda patronilor ca, pe toata perioada sezonului cald, sa asigure salariatilor care lucreaza in aer liber cel putin minimul de masuri de protectie, pentru mentinerea unei stari de sanatate corespunzatoare si a preveni in acest fel imbolnavirile.