Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj oferă cititorilor o nouă rubrică permanentă – “Caseta de sănătate”, în care cei interesaţi vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.
Rubeola este o boală infecțioasă contagioasă caracterizată prin manifestări catarele respiratorii ușoare, erupţie, alterarea stării generale şi adenopatii laterocervicale, provocată de virusul rubeolic.
Incidența rubeolei este maximă primăvara și la vârstele 5-9 ani. Contagiozitatea este mai moderată, în contrast cu rujeola. În comunități închise, 100 la sută din cei receptivi se pot infecta, iar în familii proporția este de 50-60 la sută. Contagiozitatea începe cu 7-10 zile înainte de apariția erupției și durează încă șapte zile după dispariția ei.
Omul bolnav este singura gazdă naturală a virusului rubeolic și singura sursă de infecție, transmițându-se pe calea aerului, prin tuse, strănut sau chiar conversație, ori transplacentar, în infecția congenitală.
Vârsta este determinanta majoră a severităţii rubeolei. Rubeola dobandită (postnatală) este o boală inofensivă, în general, copiii prezentând forme mai uşoare decât adulţii. Fetusul prezintă un risc înalt de dezvoltare a rubeolei congenitale severe, cu sechele definitive, prin infecție transplacentară, în cursul rubeolei materne, contractate în perioada inițială a gravidității.
Rubeola postnatală (dobândită)
Incubaţia variază de la 14 la 21 zile, cu o medie de 18 zile. Majoritatea infecţiilor sunt inaparente sau subclinice. La adulţi, debutul este insidios cu stare generală modificată, febră moderata şi lipsa poftei de mâncare, mai multe zile, asociată cu cefalee. Durata invaziei este de 2-4 zile.
Perioada eruptivă începe cu un rash al feței care se extinde pe piept, torace și apoi pe întreg corpul. Erupția este acompaniată de coriză ușoară, conjunctivită, febră și evoluează rapid. Semnul cel mai caracteristic îl reprezintă inflamarea ganglionilor. La adolescente și femei, pot să apară poliartrite la degetele mâinilor.
Rubeola congenitală
În gestația precoce, rubeola duce la moartea fătului sau naștere prematură cu defecte congenitale. Boala neonatală se caracterizează prin greutate mică la naștere, hepatosplenomegalie (creștere simultană în volum a ficatului și a splinei), peteșii (pete cauzate de rupturi capilare) și osteită (inflamația țesutului osos). Defectele congenitale includ defecte cardiace, microcefalie, cataractă și microftalmie, iar sechelele tardive se caracterizează prin surditate, retard mental, tulburări tiroidiene, diabet, leziuni degenerative cerebrale și autism.
Riscul de malformatii este de 40-60 la sută în primele două luni ale gestației, soldate cu defecte congenitale multiple sau/și avort spontan. În luna a treia de viață fetală, în 30-35 la sută din cazuri apare un defect singular, ca surditatea sau maladia congenitală de cord. Luna a patra aduce un risc de 10 la sută al unui singur defect congenital, dar surditatea poate să apară până la a 20-a săptămână de gestație.
Rubeola congenitală are o evoluție cu prognostic sever, în relație directă cu gravitatea infecției și precocitatea ei.
Tratament și profilaxie
Bolnavii de rubeolă se izolează șapte zile, cu repaus la pat, dietă adaptată toleranței pacientului și tratament simptomatic al febrei și artritei.
În cadrul Programului Național de Vaccinare toți copiii sunt vaccinați împotiva rubeolei.
În România s-au înregistrat, în anul 2000, 5.127 cazuri noi de îmbolnăvire, având o incidență de 22,85 la 100.000 de locuitori, pentru ca în 2010 să fie 351 cazuri noi de îmbolnăvire, cu o incidență de 1,64 la 100.000 de locuitori. În 2016, au fost diagnosticați cu această boală doar șapte persoane. În județul Sălaj, în anii 2016 și 2017, precum și în nouă luni din 2018 nu s-au înregistrat cazuri noi de îmbolnăvire.