Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj oferă cititorilor o nouă rubrică permanentă – “Caseta de sănătate”, în care cei interesaţi vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.
MIT 5: Tiomersalul prezent în vaccinuri provoacă autism și alte tulburări.
ADEVĂR: Nu există dovezi care să indice că tiomersalul (un conservant pe bază de mercur) din vaccinuri provoacă aceste boli la copii.
ADEVĂR: Vaccinurile sunt sigure și eficace. Ca toate medicamentele, vaccinurile trebuie să treacă prin multe etape înainte de a fi utilizate. Vaccinurile trebuie să se dovedească sigure și eficace în prevenirea bolilor vizate.
MIT 6: Vaccinul ROR provoacă reacții adverse grave.
ADEVĂR: Unii copii simt puțină durere în braț acolo unde pătrunde acul siringii și pot face febră sau iritație la câteva zile de la administrarea vaccinului.
ADEVĂR: Dacă nu este vaccinat, copilul tău riscă să moară din cauza unei boli care poate fi prevenită.
MIT 7: Sistemul imunitar al copiilor nu poate face față atâtor vaccinuri.
ADEVĂR: Copilul tău are un sistem imunitar mai puternic decât ai putea crede. În funcție de numărul de anticorpi prezenți în sânge, un bebeluș are teoretic capacitatea de a reacționa la aproximativ 10.000 de vaccinuri odată.
ADEVĂR: Sistemul imunitar n-ar putea fi niciodată copleșit cu adevărat pentru că „stocul” de celule din sistem se reface în permanență. În realitate, bebelușii sunt expuși în fiecare zi unui număr uriaș de bacterii și viruși, astfel că, prin comparație, imunizările sunt o cantitate neglijabilă.
ADEVĂR: Deși în prezent există mai multe vaccinuri ca niciodată, acestea sunt mult mai eficiente și mai eficace decât ce a existat anterior. Per total, copiii din ziua de azi sunt expuși unui număr mai mic de boli decât erau copiii acum zeci de ani.
MIT 8: Imunitatea naturală este mai bună decât imunitatea conferită de un vaccin.
ADEVĂR: În unele cazuri, imunitatea naturală – când contractezi o boală și ești bolnav – determină o imunitate mai puternică în fața bolii decât cea creată prin vaccinare. Pe de altă parte, pericolele asociate unei astfel de abordări depășesc cu mult beneficiile sale relative.
ADEVĂR: Dacă, spre exemplu, ai vrea să capeți imunitate împotriva rujeolei contractând această boală, ar exista o posibilitate din 1.000 să mori în urma simptomelor bolii. Prin comparație, mai puțin de o persoană dintr-un milion a avut reacții alergice severe în urma unui vaccin ROR.
MIT 9: Nu vaccinurile sunt cauza scăderii infecțiilor, ci îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare.
ADEVĂR: Îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare și a nutriției, precum și crearea de antibiotice au contribuit la scăderea ratelor de infecție atât la nivel global, cât și în România. Însă, ca urmare a introducerii Programului Național de Imunizare în România, ratele de infecție au scăzut considerabil mai mult decât ca urmare a îmbunătățirii condițiilor de igienă.
MIT 10: Vaccinurile îmi pot infecta copilul cu virusul bolii pe care încearcă să o prevină.
ADEVĂR: Vaccinurile pot induce simptome ușoare asemănătoare celor ale bolii pe care o combat. O concepție greșită întâlnită frecvent este aceea că aceste simptome semnalează infecția. În realitate, în puținele cazuri (mai puțin de 1 din un milion de cazuri) în care apar aceste simptome, este vorba despre răspunsul imun la vaccin al organismului celui vaccinat, și nu despre boala în sine.