Fermierii salajeni si autoritatile locale pot depune, in aceasta perioada, proiecte de investitii pentru obtinerea de fonduri in cadrul a doua programe din agricultura. Este vorba de subventii in cadrul Masurii 221 Prima de impadurire a terenurilor agricole si de programul Leader.
Incepand cu data de 1 martie 2012, Grupurile de Actiune Locala (GAL) pot depune, la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Salaj, cereri de finantare pentru Implementarea strategiilor de dezvoltare locala ( Masura 41). Acestea se primesc in cadrul unei sesiuni de primire a proiectelor care este deschisa pana la momentul epuizarii fondurilor nerambursabile alocate, respectiv 176,687 milioane de euro. Intr-o prima etapa, proiectele aferente Masurii 41 se depun la sediul GAL. Aceste proiecte vor fi selectate de catre Comitetul de Selectie al GAL in baza criteriilor de selectie aferente masurilor in care se incadreaza obiectivele proiectelor la care se adauga criteriile de selectie locale preluate din strategia de dezvoltare locala. Asa cum a precizat Dorin Urs, directorul OJPDRP Salaj, comitetul de selectie trebuie sa se asigure de faptul ca proiectul ce urmeaza a primi finantare se regaseste in obiectivele propuse in Planul de Dezvoltare Locala si ca se incadreaza in planul financiar al GAL si, de asemenea, de faptul ca implementarea acestuia reprezinta o prioritate in vederea realizarii strategiei de dezvoltare locala. In a doua etapa, in urma selectiei, GAL depun proiectele pentru a obtine finantare prin Masura 41 la sediile OJPDRP Salaj. La nivelul OJPDRP se va realiza o triere a Cererilor de Finantare, depuse de catre GAL, in functie de specificul proiectelor. Astfel, proiectele care se incadreaza in obiectivele Masurii 141 Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta si ale Masurii 142 Infiintarea grupurilor de producatori, vor fi transmise de catre OJPDRP la Compartimentul de Dezvoltare Rurala Judetean (CDRJ), in vederea verificarilor, iar celelalte Cereri de Finantare vor fi verificate la nivelul structurilor APDRP.
Al doilea program pentru care se primesc cereri in aceasta perioada este in cadrul Masurii 221. Pentru prima sesiune de depunere a proiectelor, derulata in intervalul 1-30 martie pentru Masura 221, s-au prevazut 44,016 milioane de euro. Fondurile totale la nivel national din acest an pentru Prima de impadurire se cifreaza in jurul valorii de 176 de milioane de euro, care se impart in patru sesiuni (martie, 2-31 mai, 16 august-14 septembrie si 15 noiembrie-14 decembrie). Finantarile prin Masura 221 se atribuie pentru infiintarea de plantatii (in zone defavorizate sau Natura 2000), pentru intretinerea plantatiilor si pentru plati compensatorii in cazul pierderii venitului agricol. Beneficiarii Masurii 221 – Prima impadurire a terenurilor agricole, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pot primi finantare nerambursabila pentru infiintarea de perdele forestiere cu rol de protectie. Investitiile de acest tip se aplica pe suprafetele de teren agricol, de cel putin 0,5 hectare, pe care se infiinteaza plantatia forestiera. Padurea trebuie pastrata pana la atingerea varstei exploatabilitatii, aceasta putand ajunge si la 40 de ani. Pentru pierderea de venit agricol sunt oferite prime compensatorii, diferentiate in functie de tipul beneficiarilor. Acestia se impart in fermieri si alti detinatori de terenuri agricole (non – fermieri). Compensatiile se acorda pe o perioada de 15 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, fiind reprezentate de sume standard, exprimate in euro pe an si pe hectar. Astfel, se acorda 80 la suta pe an si pe hectar pentru fermieri si 50 la suta din nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit agricol acordata fermierilor, pe an si pe hectar, pentru non-fermieri. Cei 80 la suta, asa cum am aflat de la Dorin Urs, inseamna 209,5 euro la care se adauga plata directa pe suprafata acordata in cadrul schemei de plata implementata in anul de campanie. De exemplu, pe o perioada de cinci ani, pentru un hectar de teren agricol la campie, un fermier poate sa primeasca 6.140 euro, fonduri nerambursabile. Aceasta suma este compusa din 1.330 euro prima de infiintare a plantatiei, plus 1.336 euro pentru lucrarile de intretinere, la care se vor adauga 3.474 euro compensatiile de pierdere a venitului. Aceste compensatii pentru pierderea de venit sunt actualizate pe perioada de implementare a proiectului, in conformitate cu modificarile Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Sumele pentru intretinerea plantatiilor pe o perioada de pana la cinci ani si cele pentru compensarea pierderilor de venit agricol, vor fi acoperite in proportie de 100 la suta din fonduri publice.