Retea Nationala de Dezvoltare Rurala pentru fermierii salajeni

Retea Nationala de Dezvoltare Rurala pentru fermierii salajeni

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lansat, la finele saptamanii trecute, proiectul „Infiintarea si Sprijinirea Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala”, prin care vor fi alocate, timp de aproape patru ani, circa 108 milioane de lei, in vederea stimularii dezvoltarii zonelor rurale din Romania.

Lansarea a avut loc in prezenta reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a Ambasadorului Spaniei in Romania, a oficialilor Uniunii Europene, precum si a reprezentantilor Unitatii de Sprijin a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala. Demarat la inceputul acestui an, proiectul „Infiintarea si Sprijinirea Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala este initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei si implementat de compania spaniola Innovacion y Desarrollo Local, SL-IDEL. Functionarea Retelei Nationale de Dezvoltare (RNDR) este o norma europeana asumata de statul roman si, in acelasi timp, reprezinta o oportunitate pentru stimularea dezvoltarii zonelor rurale din Romania. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), reteaua romaneasca se alatura astfel celorlalte retele nationale din Uniunea Europeana si beneficiaza de informatiile si experienta dintr-un spatiu vast si performant. Prin acest proiect, RNDR va asigura legatura intre actorii din mediul rural romanesc si cei din Uniunea Europeana, contribuind in acest fel la dezvoltarea eficienta, durabila si coordonata a intregului spatiu rural european.

Birou Regional de informare, la Zalau

Implementarea proiectului este facuta prin intermediul Unitatii de Sprijin a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala (USR). Unitatea de Sprijin are un sediu national in Bucuresti si opt birouri regionale – in Braila, Craiova, Iasi, Targoviste, Targu Mures, Timisoara, Zalau si in Bucuresti. In Zalau, Biroul Regional functioneaza pe strada Gheorghe Lazar nr. 14, etaj 3. De asemenea, cei interesati pot gasi informatii suplimentare despre dezvoltarea rurala si absorbtia fondurilor europene pe pagina web a RNDR www.rndr.ro. RNDR este condusa de Comitetul National de Coordonare, primarul comunei Valcau de Jos, Ioan Rosan, fiind unul din cei 24 de membri ai acestui Comitet.

Buget de 24 milioane de lei in 2012

In primul an, proiectul dispune de un buget de aproximativ 24 milioane de lei, dar strategia este conceputa pana in 2016. Astfel, timp de aproape 4 ani, principalul scop al USR va fi sprijinirea RNDR si, implicit, facilitarea indeplinirii obiectivelor Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). USR va acorda membrilor RNDR asistenta, oferindu-le acestora informatii referitoare la masurile PNDR, date de ordin tehnic, sugestii si directii de actiune, instruire si promovare a bunelor practici. In acelasi timp, USR va incuraja cooperarea intre membrii retelei si va asigura comunicarea si colaborarea la nivel national si transnational, facilitand accesul la informatii, atat in Reteaua Europeana de Dezvoltare Rurala, cat si in alte retele internationale similare. USR va initia diferite tipuri de activitati pe tematica dezvoltarii rurale, cum ar fi conferinte nationale, conferinte tematice si seminarii ad-hoc, servicii de instruire pentru membrii retelei, precum si realizarea de publicatii despre dezvoltarea rurala. De asemenea, USR va oferi informatii utile prin intermediul unui buletinin formativ lunar si al unui website (http://www.rndr.ro).

Localnicii din Valcau de Jos vor ferme comerciale

Primarul comunei Valcau de Jos, Ioan Rosan, care este si membru al Comitetului National de Coordonare al RNDR a sustinut ca absorbtia fondurilor europene trebuie sa fie o prioritate pentru populatia din mediul rural, banii pusi la dispozitie de UE reprezentand gura de oxigen de care este nevoie pentru dezvoltarea comunelor Romaniei. Potrivit edilului, in spiritul acestei idei, locuitorii din comuna Valcau de Jos vor sa isi transforme fermele de subzistenta in ferme comerciale. „Comuna Valcau de Jos a fost mentionata in 2011 ca fiind pe primul loc in statistica Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste numarul de proiecte depuse pe masura 141 – Ferme de Subzistenta. Acum, localnicii intentioneaza ca fermele de subzistenta sa fie doar primul pas catre fermele comerciale”, ne-a declarat primarul Ioan Rosan.

Mai exact, de la cele 106 proiecte depuse pentru a obtine finantare pentru modernizarea micilor gospodarii, locuitorii comunei de pe Valea Barcaului vor sa isi dezvolte afaceri care sa imbunatateasca semnificativ nivelul de trai in zona. „In comuna Valcau de Jos, ca urmare a retrocedarii terenurilor, majoritatea exploatatiilor agricole detin suprafete cuprinse intre 1 – 5 hectare, caracterizandu-se printr-o putere economica redusa, orientate spre consum din productia proprie si un volum foarte redus al productiei destinat comercializarii. In vederea cresterii competivitatii exploatattiilor agricole si tinandu-se cont de faptul ca sectorul agricol si economia rurala sunt supuse presiunii concurentiale a pietei unice, este necesara aparitia acestor ferme de semi-subzistenta cu o marime a dimensiunii economice intre 2 si 8 UDE, iar ulterior cresterea si transformarea lor in ferme comerciale cu o dimensiune economica intre 8 si 16 UDE”, ne-a declarat primarul comunei Valcau de Jos, Ioan Rosan.

Potrivit sursei citate, majoritatea fermelor de semi-subzistenta au activitati agricole mixte, de cultivare a plantelor si cresterea animalelor, bazate pe traditii specifice satului romanesc caracterizate printr-o structura a productiei diversificata, determinata de necesitatile gospodariei si dotarea tehnica redusa, ceea ce impiedica cresterea productivitatii si obtinerea unui surplus de produse destinate comercializarii. „Sprijinul acordat pentru restructurarea fermelor de semi-subzistenta masura 141 <> este menit sa determine in principal cresterea volumului productiei destinate comercializarii si diversificarea productiei in functie de cerintele pietei, printr-o imbunatatire a managementului, dotarea cu utilaje performante, animale de rasa, soiuri productive, introducerea de tehnologii performante adaptate conditiilor locale care toate, in final, vor duce la cresterea veniturilor acestora concomitent cu reducerea costurilor si implicit aparitia fermelor comerciale capabile sa identifice noi oportunitati de valorificare a productiei”, a spus edilul. Acesta a explicat ca fermierii care beneficiaza de sprijin prin masura 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta” sunt obligati sa urmeze in primii trei ani de la primirea sprijinului un curs de formare profesionala prin masura 111 „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte”. „Aceste cursuri de pregatire au ca scop principal informarea si instruirea fermierilor care detin ferme de semi-subzitenta cu privire la Politica agricola comuna- prezent si viitor, managementul general al fermei si managementul parcelelor agricole, contabilitatea fermei, eco-conditionalitatea si bunele conditii agricole si de mediu, marketingul produselor agricole si diversificarea activitatilor si produselor agricole in functie de cerintele pietei. In acest sens, numerosi fermieri din comuna Valcau de Jos au participat la cursul de formare profesionala prin masura 111 <>, sesiune organizata la Bistrita in perioada 13-17 februarie 2012”, a spus Ioan Rosan.

Primii pe tara, cu cele mai multe proiecte depuse

Primarul a explicat ca numarul mare de proiecte depuse la nivel de comuna pentru accesarea fondurilor europene este rezultatul implicarii active a Primariei, a Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura si a Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala Salaj, 120 de fermieri din Valcau de Jos primind anual 1.500 de euro, ceea ce inseamna un total de 180.000 de euro ajuns pe Valea Barcaului. Depunerea dosarelor pe masura 141 – Ferme de Subzistenta a inceput in 2009, cand au fost depuse 12 cereri de finantare si care au primit fiecare 1.500 de euro in primele luni din 2010, a continuat apoi anul trecut, cand s-au depus 60 de cereri, iar in 2011 avem depuse 34 de dosare, aflate in prezent in curs de evaluare. Noi stam foarte bine la acest capitol, oamenii sunt interesati sa acceseze fonduri, mai ales ca agricultura este ocupatia de baza in zona Vaii Barcaului. Stam bine, mai ales ca nivel national, exista judete care nu au reusit sa aiba macar 100 de proiecte in total, pe masura respectiva”, a declarat Ioan Rosan.

Consiliere eficienta

Primarul a spus ca numarul mare de fermieri interesati de accesarea fondurilor europene se datoreaza si faptului ca locuitorilor li s-a oferit acces la informatii si consiliere de specialitate inca din 2008 – 2009. „Primele discutii informative s-au desfasurat in sala de sedinte a primariei, in perioada 2008 – 2009 si am invitat atunci specialisti din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj. Apoi, am continuat eu munca de informare, mergand in fiecare localitate si organizand intalniri cu cei interesati, care ulterior au ajuns sa solicite date suplimentare la inginerii din cadrul primariei. Am vazut ca este interes si dorinta de a accesa fonduri, astfel ca am invitat in comuna reprezentantii unei firme de consultata in domeniu, care au oferit informatii mai detaliate si le-au explicat oamenilor cum se intocmeste planul de afaceri, care sunt conditiile cerute de ghidul solicitantului etc. Primele proiecte au fost depuse in 2009, iar in prezent totalizam 106 dosare”, a spus primarul.

Interesati de agricultura ecologica

Potrivit sursei citate, valcauanii sunt interesati si de agricultura ecologica, mai ales ca Romania beneficiaza de fonduri europene de peste 3 milioane de euro pentru acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica.

Astfel, 72 de fermieri din comuna aflata pe Valea Barcaului au depus cereri pentru ajutorul specific finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si destinat agriculturii ecologice, dosarele fiind in prezent in curs de evaluare. „Potrivit HG nr. 759/2010, ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, numita conversie. Din totalul de 72 de dosare, majoritatea privesc cresterea ecologica a pomilor fructieri, mai ales ca zona comunei Valcau de Jos este propice acestui lucru”, declarat primarul Rosan.

Tot in domeniul agriculturii, alte doua dosare depuse in comuna sunt pe maura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, acestea fiind deja in curs de finantare. Una din exploatatii este strict vegetala, iar cealalta este mixta (vegetal si animalier).

Leave a Comment