Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, şi instituţia pe care o conduce au câştigat procesul deschis de către trei dintre inculpaţii din dosarul falşilor inspectori de integritate.
Considerând că le-a fost adus un prejudiciu de imagine prin mediatizarea informaţiilor din dosarul în care sunt judecaţi pentru înşelăciune şi constituirea unui grup infracţional, Daniela Berşu, Cătălin Ionescu şi Ion Glavan au cerut instanţei să le facă dreptate. Într-o primă fază, în iulie 2017, magistraţii Judecătoriei Sector 5 Bucureşti, acolo unde a fost înregistrat procesul civil deschis de cei trei, i-au obligat pe Bologa şi pe Parchetul Sălaj, în solidar, la plata a câte 45.000 de lei, cu titlu de daune morale, pentru fiecare reclamant în parte. Soluţia a fost atacată de pârâţi, la Tribunalul Bucureşti, care s-a pronunţat marţi, 30 octombrie. În tot acest timp, reprezentanţii Parchetului au „tras frâna de mână” în relaţia cu presa; dacă până până în vara anului trecut, pe site-ul instituţiei erau postate aproape săptămânal comunicate de presă, după prima pronunţare, numărul informărilor s-a diminuat, existând pauze chiar şi de patru luni între un comunicat şi altul.
„Admite excepţia lipsei de interes. Respinge apelul formulat de apelantul-pârât Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca fiind lipsit de interes. Admite apelurile formulate de apelanţii-pârâţi Bologa Crin-Nicu şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată, în sensul că: Respinge acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâtul Bologa Crin-Nicu, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâtul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, ca neîntemeiată. Respinge cererea reclamanţilor cu privire la cheltuielile de judecată, ca neîntemeiată. Menţine în rest sentinţa civilă apelată. Definitivă”, se arată în minuta postată pe site-ul instanţei.
Astfel, atât prim-procurorul, cât şi Parchetul Sălaj au scăpat de plata daunelor morale către reclamanţi.
Contactat, Crin Bologa ne-a declarat: „Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj va avea în continuare o comunicare cu presa, în conformitate cu directivele europene în materie şi cu Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, astfel încât să se respecte prezumţia de nevinovăţie şi accesul cetăţeanului, prin intermediul mass-media, la informaţiile de interes public. În situaţia în care dosarele penale vor naşte interes major al publicului, dar şi când interesul urmăririi penale o cere, Parchetul va aduce la cunoştinţa opiniei publice, şi prin intemediul presei, aspecte din activitatea pe care o desfăşoară. Justiţia, inclusiv partea de urmărire penală, este un serviciu în folosul cetăţeanului”.
Reamintim că în noiembrie 2015, procurorii sălăjeni au reuşit să destructureze o grupare formată din cinci persoane din Târgu-Jiu şi Cluj-Napoca, falşi inspectori de integritate, care au încercat să înşele 23 de primari din Sălaj – Fildu de Jos, Hida, Almaşu, Zimbor, Cuzăplac, Vârşolţ, Bocşa, Bobota, Chieşd, Sânmihaiu Almaşului, Şărmăşag, Dobrin, Sălăţig,Ip, Valcău de Jos, Nuşfalău, Boghiş, Halmăşd, Marca, Şamşud, Măerişte, Horoatu Crasnei şi Dragu. Procesul acestora este pe rolul Tribunalului Sălaj.
Aia chiar si-au luat rolul in serios si se vedea integrii. Vezi Doamen, le-a fost stirbita imaginea de „hoti cinstiti”. Pusi sa fure de unde apuca si-or fi zis ca e rost de scos bani de la procurori.
Ce tupeu pe acesti infractori! Hai ca sunt culmea! Uite asa au mai fost mediatizati o data in plus. Asadar, stimate grup infracţional compus din Daniela Berşu,
Cătălin Ionescu
Ion Glavan
nu mai dati institutiile care va scot la iveala mizeriile si hoțiile! Cetatenii trebuie si au dreptul sa fie informati macar cand comiteti furturi din banii lor! Ati inteles? Ati picat de fraieri,ba mai mult, acum.va stie mult mai bine tot poporul, inclusiv ala de la Bucuresti. Mai poftiti si altadata.