Praf în ochii angajaților Poștei: mărire de 15 procente aplicată unor salarii demne de țările sărace

Ministrul Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, a luat, după negocierile întinse pe parcursul mai multor luni cu liderii sindicali, decizia ca salariile a 13.261 de angajați ai Poștei să crească în medie cu 337 lei, din 1 noiembrie 2018.

„Această creștere salarială are două obiective: primul vizează fidelizarea angajaților care lucrează în zona operativă, iar al doilea crearea de condiții atractive pentru cetățenii care își doresc să se angajeze aici. Este o realitate faptul că Poșta Română are un deficit de personal, iar concursurile pentru angajări sunt reluate de foarte multe ori, dat fiind că nu se prezintă nimeni.”, a precizat luni pe o rețea de socializare, ministrul Comunicațiilor.

Astfel, începând din 1 noiembrie 2018, un număr de 13.261 de angajaţi, aproximativ 90 la sută dintre ei reprezentând personal operaţional, va primi în plus, la salarii, o sumă medie de 337 de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 15 la sută, cea mai “consistentă” salarială din ultimii 10 ani.

Angajații Poștei din Sălaj muncesc în condiții improprii, pe salarii foarte mici

Acest anunț, pus la “butonieră” de ministrul Comunicațiilor ca un soi de merit al celor ce conduc Poșta sau Guvernul, este de fapt rezultatul unor negocieri lungi și obositoare pe care liderii sindicali ai angajaților Poștei din țară le-au dus încă din primăvara acestui an. Mereu neglijați sau amânați de cei care conduc instituția sau ministerul de resort, în ciuda eforturilor depuse de ei și de liderii sindicali, angajații s-au confruntat în ultimii ani cu probleme foarte mari. E suficient să ne amintim faptul că agenţii poştali din mediul rural sălăjean, dar și din celelalte județe, nu mai beneficiaseră, așa cum stăteau lucrurile în urmă cu un an, de concedii de odihnă de aproximativ şapte ani. Fără a mai pune la socoteală faptul că munca lor este una riscantă, de mare uzură fizică și psihică, aceştia beneficiază în continuare de salarii foarte mici, neavând sporuri.

Călin Balog, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali filiala Sălaj, ne-a spus că problemele cu care se confruntă angajații Poștei nu sunt nici pe departe rezolvate.

“Dacă discutăm de această mărire salarială, care oricum nu va produce schimbări consistente în venitul celor care lucrează la Poștă,  nu este nici pe departe meritul ministrului, cu atât mai puțin al altcuiva dintre cei care nu au luptat pentru rezolvarea acestor probleme, luni la rând. Din primăvara acestui an purtăm discuții și negocieri, facem drumuri la București pe banii noștri, ne luptăm să obținem pentru angajații noștri drepturi, până la urmă, firești. Așadar nu discutăm de meritul celor din conducere, așa cum s-ar putea deduce din acest anunț făcut de Ministerul Comunicațiilor. Abia am reușit să facem, recent, o corecție pentru un număr de 107 angajați, și anume să aducem salariile la un “numitor comun” în privința celor care lucrau pe aceeași funcție. Această corecție nu reprezintă o mărire salarială, evident. Existau discrepanțe salariale care ajungeau până la 500 de lei, lucru absolut inadmisibil atunci când discutăm de două persoane încadrate pe aceeași funcție”, a spus liderul sindical al angajaților din Poșta sălăjeană.

 Cele mai multe Oficii Poștale din Sălaj, nerenovate din anii ‘70

Angajatele Poștei Române care își desfășoară activitatea la oficiile poștale din Zalău sau cele din teritoriu lucrează, în continuare, în condiții grele, improprii. Multe dintre spații sunt mici, insalubre, nu dispun de luminozitate sau aerisire corespunzătoare. În mediul rural, multe oficii sunt pur și simplu niște ruine. În special coletăriile, așa cum este și cea internațională, situată la Oficiul Poștal 2 Astralis, oferă condiții demne de plâns. Nu există aerisiri suficiente, ferestre corespunzătoare, spațiul este așa cum era și acum 30 de ani, praful, dar și microbii de pe coletele ajunse din lumea întreagă, continuă să dea bătaie de cap angajatelor care nu de puține ori s-au îmbolnăvit lucrând opt ore în acest mediu. Dotarea lasă, de asemenea, foarte mult de dorit: calculatoarele, monitoarele, lipsa aproape totală a consumabilelor din categoria „birotică” și, nu în ultimul rând, salariile foarte mici, reprezintă în continuare realități dureroase cu care peste 90 la sută dintre angajații Poștei, inclusiv cei din teren, cei care duc greul acestei munci, se confruntă. O mărire cu 15 procente nu va reprezenta, în fapt, o sporire substanțială a veniturilor angajaților, venituri care rămân, pentru cei mai mulți, în continuare foarte mici.

 

 

Leave a Comment