Maternitatea și paternitatea reprezintă, pe lângă multe, nenumărate lucruri, toate importante, un efort permanent, făcut în căutarea răspunsurilor la numeroasele întrebări ce țin de creșterea copiilor. Tot ce se întâmplă cu copilul tău este un motiv de grijă, îndoială, frică sau nedumerire, pe lângă infinitele motive de bucurie pe care un copil le aduce într-o familie. Asta am citit, zilele trecute, în câteva gânduri scrise câteva rânduri scrise ale unui faimos medic pediatru, – Evghenii Komarovsky – autor al unor cărți foarte apreciate în domeniul educației, ce vin ca un suport de sfaturi și informații simple pentru părinți, lucruri scrise în cel mai simplu și faci mod și care pot fi înțelese de oricine. Medicul a oferit și câteva sfaturi, pe lângă explicațiile și răspunsurile detaliate, prezente în lucrările sale (care se găsesc în librării) ce pot fi deosebit de utile, tocmai pentru că simplitatea și concretul ce emană din aceste rânduri sunt de fapt cheia multor semne de întrebare care ne copleșesc de multe ori, în calitate de părinți. Iată zece dintre ele, pentru zece dintre cele mai des întâlnite momente din viața fiecărei familii cu copii.
Principalul lucru este fericirea și sănătatea familiei. Familia nu ar trebui să trăiască doar cu interesele copilului, ci cu interesele întregii familii. Nu-mi amintesc să-i fi dat cineva copilului meu o ciocolată și el să nu o împartă în trei părți.
Situația în care femeia decide fără soţ ceva referitor la copil – este inacceptabilă. Nicio decizie cu privire la copil nu ar trebui luată doar de către un singur părinte. Tata ar trebuie să ştie, nu mai rău decât mama, cum să îmbrace copilul, să-l hrănească, ce i se întâmplă la școală etc.
Un copil fericit – este un copil pentru care părinții găsesc timp nu doar să-l iubească pe el, ci și să se iubească unul pe celălalt.
Asigurarea bunăstării mintale a mamei care îngrijește copilul – este sarcina principală a tatălui. Tata este cel care trebuie să pună punctele pe “I” în relațiile cu rudele și vecinii.
Atunci când copilul se îmbolnăvește des, înseamnă că are un conflict cu mediul înconjurător şi există două opțiuni de a acționa: să tratezi copilul sau să schimbi mediul. Pentru mine e mai apropiată cea dea doua opțiune, însă mulți părinți şi vânzători de medicamente nu sunt de acord cu mine.
Dacă un copil în timpul verii petrece două luni la țară şi aleargă desculț, flămând şi murdar – el își restabilește sănătatea pentru tot anul. Exact aşa ar trebui să fie un copil normal – slăbuț și activ.
Toate deciziile importante privind copilul, pot fi luate numai de către părinți și pediatru. Rudele pot oferi un sfat, cu condiția să nu se supere dacă nu se ţine cont de sfatul lor.
De asemenea, ei pot ajuta pasiv, cerând părinților să rezolve toate problemele de bază. Deci, bunica poate merge cu copilul la plimbare, dar înainte de toate trebuie să se pună de acord cu mama unde merge cu copilul, cu ce îl îmbracă și cât timp se plimbă.
Bunăstarea principală a familiei este starea de sănătate a mamei. Tata ar trebui să-i îndepărteze pe toţi şi să-i ofere mamei ocazia să mănânce, să doarmă şi să se plimbe.
Fericirea țării începe atunci când bărbatul acordă atenție nu numai războiului, petrolului, gazului și banilor, ci și când se ocupă de copii. Doar atunci țara începe să se dezvolte.
Cred că ar trebui să se stabilească prin lege responsabilitatea părinților de a stăpâni cunoștințele medicale de bază.
La școală ei învață ce este sinus, cosinus, ce capitală are Mozambic, însă viitorii părinți nu au nicio idee cum să ajute copilul când are febră, ce este vaccinarea, ce sunt bolile copilăriei, cum să-i asigure copilului siguranța în casă…