Fiscul monitorizează nunţile: tinerii căsătoriţi, obligați să declare raporturile cu fotografii, formaţia şi restaurantul

ANAF a început să trimită, în mai multe județe din țară, tinerilor căsătoriți, solicitări ca aceștia să declare, într-un formular, ce relații economice au avut, în contextul căsătoriei civile și religioase, cu PFA, firme și altele, care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere și spațiul (restaurantul). Fiscul solicită nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese și intermediari. Amenda pentru nerespectarea solicitării Fiscului este de 2.000-5.000 de lei.

 

De ce este important?

Restaurantele și cei care prestează servicii foto/video și formațiile muzicale încasează, de obicei, sume mari de bani la petrecerile organizate cu ocazia căsătoriei. Informațiile sunt solicitate acum de Fisc pentru a verifica situația veniturilor unor persoane sau firme din industria organizării de nunți, domeniu în care se plătesc sume mari de bani, dar de multe ori furnizorii de servicii, cum sunt fotografii sau formațiile, declară parțial sau deloc și, astfel, evită plata taxelor.

Inițiativa ANAF de a trimite astfel de cereri de informații este recentă și aplicată generalizat la nivelul țării.

„Vă solicităm informații despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/ Societăți Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile econoimice sau juridice pe care le-ați avut cu ocazia evenimentelor prijeluite de celebrarea căsătoriei civile și religioase.

În sensul celor de mai sus, completați delcarația alăturată, cu privire la persoane/ societăți/ nr telefon/ adrese identificare/ intermediari/ orice alte date pe care le cunoașteți/ dețineți privind:

  • formație muzicală;
  • locație eveniment;
  • servicii foto-video;”, solicită Fiscul în documentele trimise persoanelor proaspăt căsătorite.

Cei care răspund unor astfel de solicitări sunt avertizați de către ANAF, conform formularului atașat, că declarațiile sunt date „sub sancțiunea faptei de fals în declarații, prevăzută de art 326 din Codul Penal”.

 

Amendă de 2.000-5.000 de lei

Articolul 58, alineatul 1 din Codul de procedură fiscală, invocat de ANAF ca bază pentru solicitarea de informații, prevede: „Contribuabilul/Plătitorul sau altă persoană împuternicită de acesta are obligația de a furniza organului fiscal informațiile necesare pentru determinarea stării de fapt fiscale. În același scop, organul fiscal are dreptul să solicite informații și altor persoane cu care contribuabilul/plătitorul are sau a avut raporturi economice sau juridice, iar acestea au obligația de a furniza informațiile solicitate. Informațiile furnizate de alte persoane se iau în considerare numai în măsura în care sunt confirmate și de alte mijloace de probă.”

La categoria „alte persoane” intră și mirii, cei despre care se presupune că au achitat serviciile de genul celor verificate acum de Fisc.

Sancțiunea pentru nerespectarea acestei obligații este, pentru persoanele fizice, cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei.

„Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii, infracțiuni:

  • nerespectarea de către contribuabil/plătitor sau persoana împuternicită de acesta, precum și nerespectarea de către persoanele cu care contribuabilul/plătitorul are sau a avut raporturi economice sau juridice, a obligației de a furniza organului fiscal informațiile necesare determinării stării de fapt fiscale potrivit art. 58 alin. (1);

Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează astfel:

  • cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari și cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice, în cazul săvârșirii faptelor prevăzute la alin. (1) lit. n) și r)”, potrivit Codului de procedură fiscală.

Trebuie menționat, însă, că persoanele fizice nu au obligații în ce privește păstrarea unor documente privind eventualele tranzacții cu firme, PFA sau orcine altcineva furnizează serviciile verificate de ANAF.

Contactați, reprezentanții Fiscului sălăjean fac cunoscut că la nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sălaj nu s-au trimis, deocamdată, tinerilor căsătoriţi solicitări prin care să declare relaţiile economice avute în contextul căsătoriei civile şi religioase.

6 Thoughts to “Fiscul monitorizează nunţile: tinerii căsătoriţi, obligați să declare raporturile cu fotografii, formaţia şi restaurantul”

  1. Gelu

    In sfarsit ca s-a trezit cineva sa intrebe si de fotografii si muzicantii mare parte din ei lucrand la negru

  2. Da' lui Dragnea i-a cerut cineva din ANAF sa declare

    de unde are mosia aia in Teleorman, situata pe 3 strazi?
    Cu rahaturi de asta vrea ANAF-ul sa rezolve „marea” evaziune?! Cu asta si cu meditatiile profesorilor.

  3. Anonim

    corect 9:29.Nu mai are Valcov bani sa-si plateasca salarile nesimtite de la buget si acum sare la „gatul” mirilor .Jeguri penale ce sunteti toti cei din Psdragnea.

  4. Alfaman

    Nu se impoziteaza banii stransi la nunta,botez,majorat? Nuntasii nu trebuie sa declare la ANAF cati bani au pus? Bine ca / cei cu functii bugetare pot fura linistiti din banii contribuabililor.

  5. Popunere "a la PZD"

    Nuntasii, pe banii de-i pun la nunta, sa faca stopaj la sursa si sa dea mirilor sumele ce raman dupa retinere. Bineinteles, in plicul cu banii pentru miri se va regasi un „fluturas” cu sumele brute, retineri pe darul mirilor si restul de plata catre miri. Din retineri se poate constitui chiar un fond de rezerva pentru cazurile de divort (pe langa concediul pentru divort, deja propus de un parlamentar).

  6. Contribuabilii vor fi mici, mijlocii sau mari

    Dupa numarul de nuntasi care onoreaza cu prezenta „masa si felicitarile”.

Leave a Comment