Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj lansează “Caseta de sănătate”, o rubrică permanentă în care cititorii vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.
Conform datelor statistice, afecţiunile stomatologice se situează pe primele locuri între toate îmbolnăvirile organismului. Caria afectează populaţia în procente ce variază între 60 la sută şi 90 la sută din populaţia de peste 35 de ani.
Este important ca fiecare persoană să afle importanţa îngrijirii dinţilor, să cunoască simptomele afecţiunilor buco-dentare şi modul în care acestea determină alte afecţiuni ale organismului. Periajul dentar corect şi efectuat cu regularitate este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a plăcii bacteriene şi de reducere semnificativă a riscului de apariţie a cariilor dentare.
Şapte reguli simple de urmat:
• Periaţi-vă dinţii corect, cel puţin de două ori pe zi şi timp de cel puţin trei minute.
• Acordati cel puţin 10 secunde, la fiecare periaj, curăţării limbii şi feţei interioare a obrajilor.
• Schimbaţi periuţa de dinţi după cel mult trei luni de utilizare.
• Utilizaţi mijloace suplimentare de igenizare orală (apă de gură, aţă dentară, duş bucal), conform indicaţiilor medicului dentist. Duşul bucal este un dispozitiv ce îndepărteaza placa bacteriană cu ajutorul unui jet de apă sau de apă detntară sub presiune. Acesta se recomandă celor cu afecţiuni gingivale, parodontale, persoanelor cu aparate ortodontice, pacienţilor cu lucrări protetice (pe dinţi sau pe implanturi), dar şi celor ce doresc o igienă completă.
• Mergeţi la controlul stomatologic în mod periodic (cel puţin o dată la şase luni), pentru a preveni sau trata afecţiunile orale.
• Cereţi sfatul medicului dentist cu privire la cele mai potrivite produse de îngrijire orală, în funcţie de particularităţile afecţiunilor orale pe care trebuie să le preveniţi sau să le trataţi.
• Folosiţi produse de igienă orală care conţin fluor, care contribuie efecient la prevenirea apariţiilor cariilor dentare.