Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj lansează “Caseta de sănătate”, o rubrică permanentă în care cititorii vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.
Deşi la prima vedere, răceala şi gripa au manifestări comune, fiecare are particularităţi ce le diferenţiază una de cealaltă. Răceala este provocată de virusurile banale, adenovirusuri, rinovirusuri, care se vindecă spontan, în maximum o săptămână, fără riscul unor complicaţii. Gripa reprezintă o boală infecţioasă determinată de virusul gripal care circulă la fiecare început de toamnă-iarnă şi care netratată corect poate duce la multiple complicaţii. Cea mai gravă este apariţia sindromului de detresă respiratorie acută, care poate duce inclusiv la deces.
Vaccinarea antigripală reduce atât intensitatea simptomelor bolii, cât şi durata acesteia, evitând, astfel, necesitatea spitalizării; de asemenea, reduce riscul de apariţie a complicaţiilor, cum sunt pneumonia gripală, ce poate duce la insuficienţă respiratorie acută, în special la copii. Principalul avantaj este protecţia ridicată (90-95 la sută) în faţa gripei. Există, însă, şi beneficii colaterale, în sensul unui grad de imunitate încrucişată cu alte tulpini de virusuri paragripale, numărul de infecţii respiratorii uşoare din sezonul rece scăzând semnificativ.
Efectele secundare ale vaccinării includ reacţii locale de scurtă durată, la locul injectării – durere, roşeaţă, mâncărimi şi reacţii sistemice – febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, vărsături, toate acestea fiind de durată scurtă şi minore în comparaţie cu complicaţiile infecţiei gripale.
Majoritatea oamenilor renunţă la vaccinare pe principiul că oricum răcesc în fiecare iarnă sau toamnă. Confuzia derivă din faptul că sezonul gripal coincide cu sezonul răcelii comune, ultima fiind provocată de multiple virusuri, care se găsesc din plin în naturî. În plus nu trebuie să uităm că pentru ca vaccinul să formeze anticorpi împotriva virusului gripal este nevoie de o perioadă de aproximativ două saptamani, interval în care persoana care s-a vaccinat se poate îmbolnăvi de gripă. Pentru a evita aceasta ultimă situaţie, recomandările infecţioniştilor este să ne vaccinăm la începutul sezonul gripal, în luna octombrie, înainte să înceapă epidemia de gripă.