În urma evenimentului caritabil organizat la începutul lunii octombrie, în cadrul concertului „Un secol de muzică românească”, au fost strânşi banii necesari pentru o parte dintre materialele necesare punerii în siguranţă a Bisericii de lemn de la Brusturi.
Aflat într-o stare avansată de degradare, lăcaşul de cult a intrat în atenţia voluntarilor din spatele proiectului „Ambulanţa pentru Monumente – Transilvania de Sud”, proiect-pilot susținut de către Alteța Sa Regala Prințul de Wales și coordonat de Asociația „Monumentum”. Aceştia au lansat un apel pe Facebook prin care solicită sprijin financiare pentru a putea realiza lucrările de punere în siguranţă a bisericii monument istoric, lucrări fără de care imobilul vechi de peste trei secole nu va supravieţui iernii 2018-2019. În aceeaşi direcţie, în cadrul concertului din 4 octombrie, susţinut de către violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga, a fost derulată o strângere de fonduri. „Am reușit să adunăm fondurile pentru o parte a materialelor necesare intervenției de la biserica din Brusturi, comuna Creaca, județul Sălaj având promisiuni din partea autoritaților pentru susținere cu alte finanțări pe parcursul desfășurării lucrărilor”, au scris reprezentanţii proiectului pe reţeaua de socializare.
Pentru intervenţia de urgenţă care va dura două săptămâni, cei de la „Ambulanţa pentru Monumente” au nevoie de 15 voluntari: „Cazarea va fi asigurată de către membri ai comunității din Brusturi și parohia din localitate. Fiecare voluntar trebuie să fie pregătit cu sac de dormit, încălțăminte de lucru, îmbrăcăminte subțire și groasă de sezon, frontală, alte lucruri personale de teren. Ne bucurăm și de cei care vor sta numai o zi sau două, doar să ne anunțe în acest sens”.
„Intervenţia constă în înlocuirea laților și a șițelor degradate și consolidarea șarpantei afectate de intemperii. Șița este deja pregătită și depozitată în sat. Montarea unei șițe horjite de tip bot de rață precum cea de la Brusturi reprezintă o piatră de încercare pentru mulți dintre noi. Se spune că devii un bun meșter abia după ce reușești să bați o asemenea șiță pe muchii”, a mai precizat sursa citată.
Lucrările au în primul rând un scop didactic pentru tinerii aflați în diferite stagii de formare profesională, dar dorește, totodată, să atragă și participarea altor iubitori ai patrimoniului. Rolul evenimentului este inclusiv de a crea un model de intervenție de tip ” ambulanța pentru monumente” care să fie preluată și implementată ulterior la nivelul județului Sălaj și Maramureș.
De ce voluntari? Nu este proprietatea Bisericii Ortodoxe? Biserica Ortodoxă nu are bani?
[…] Sursă: Se caută voluntari pentru lucrările de salvare a Bisericii de lemn de la Brusturi – Magazin Săl… […]