Iubitorii artei sunt invitaţi joi, 18 octombrie, de la ora 18, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, pentru a lua parte la vernisajul expoziţiei „Izvorul. Lumină din lumină”, un eveniment cu picturile realizate de către artiştii participanți, în aceste zile, la cea de a VII-a ediție a Simpozionului internațional de arte vizuale „Arta în grădină”, desfășurat la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou.
Întâlnirea va prilejui lansarea micului catalog al expoziției pictorului Horea Paştina, tipărit cu ocazia expoziției personale a autorului – „Lumină lină”, catalog apărut la editura „Caiete Silvane” din Zalău.
Alături de artiștii profesioniști, într-o altă expoziție intitulată „Orga culorilor. Toamna”, vor expune lucrări de pictură copii de la Complexul de Servicii Sociale din Jibou și elevi ai Liceului „Ion Agârbiceanu” din oraș. Aceștia au fost coordonați de profesorul Vasile Cioca de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, în cadrul „Atelierelor de pictură”, o activitate convergentă a Simpozionului.
Expoziția propune lucrări ale artiştilor Horea Paştina (Bucureşti), Mihai Sârbulescu (Bucureşti), Cristian Diţoiu (Bucureşti), Marian Dobre (Cluj-Napoca), Valeriu Paladi (Italia), Alexandru Antonescu (Alba Iulia), George Mircea (Bucureşti), Crinela Antonescu (Alba Iulia) şi Radu Şerban (Cluj-Napoca).
Aflată la cea de a VII-a ediţie, Tabăra de Pictură din cadrul Simpozionului Internațional de Arte Vizuale „Arta în Grădină”, s-a desfăşurat în acest an sub genericul „Izvorul. Lumină din lumină”. De șapte ani, în fiecare vară, la Grădina Botanică din Jibou se întâlnesc pictori din centrele artistice importante din țară. Aici ei se documentează, creează, schimbă idei şi impresii și intră în comuniune cu un loc privilegiat. De ce în Grădină? Pentru că aici au găsit o gazdă bună și înțeleaptă, ar fi un răspuns simplu şi adevărat. Pentru că aici sunt persoane care înțeleg și apreciază ceea ce fac artiştii, și pentru că sunt instituții care, prin susținerea Simpozionului, investesc în actul cultural contemporan.
În toamna aceasta, Grădina Botanică din Jibou a fost din nou locul de creaţie a nouă pictori profesionişti, nume importante ale artei romînești contemporane. Ca loc al întîlnirii modelatoare și ca loc de paradisiacă indistincție, grădina devine după o inspirată observație a lui Lucian Blaga, un loc al reveriei, al reculegerii, al atenției îmbunătățite.
Majoritatea pictorilor prezenți împărtășesc o opțiune stilistică care le permite o deschidere plenară unul către celălalt și totodată a tuturor în fața picturii contemporane . Pentru pictorii prezenți în această toamnă la Jibou înțelegerea grădinii este „o activitate profund spirituală care face parte – după o judicioasă observație a lui Horea Bernea, „din sfera considerabil mai vastă a activităților de tip mistic”. Tema de acum pune în valoare realul ca prezență poetică.