Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj lansează “Caseta de sănătate”, o rubrică permanentă în care cititorii vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.
Uneori, un antibiotic care a fost bun în trecut pentru o anumită infecție bacteriană, nu mai funcționează. Aceasta se întâmplă atunci când bacteriile se modifică și astfel, nu mai pot fi inhibate sau omorâte de antibiotic.
Antibioticul (și altele de același “tip”) nu mai poate să trateze o infecție cauzată de aceste bacterii. Altfel spus, bacteriile devin rezistente și pot continua să se multiplice în corpul pacientului chiar în timpul tratamentului cu antibiotic. Într-o astfel de situaţie se produce aşa-numita „rezistență la antibiotice”, care este, de obicei, cauzată de utilizarea în exces sau greșită a antibioticelor.
Infecțiile pot apărea când există un „punct de intrare” prin care bacteriile rezistente pătrund în corpul pacientului, de obicei prin lezarea tegumentului, cum este rana chirurgicală sau o linie intravenoasă. Calea cea mai probabilă apare prin atingerea directă a ”locului” cu mâini necurățate. În departamentele de asistență medicală în care uzul antibioticelor este ridicat și slab reglementat, există posibilitte mai mare ca bacteriile sa devină rezistente la antibiotice și pot cauza infecții asociate asistenței medicale care sunt mult mai greu de tratat. Rezistența la antibiotice este o problemă globală, observată în spitale, dar și în comunitate.
Atunci când o persoană ia antibiotice, în general, bacteriile care cauzează infecția sunt omorâte, dar bacteriile rezistente se pot dezvolta și multiplica în corp, fiind astfel mai greu de tratat infecțiile cu antibioticele disponibile. Aceste infecții pot duce la probleme grave și deces.
• Preveniți dezvoltarea infecțiilor printr-o stare bună de sănătate (de exemplu, prin dietă sănătoasă și o bună igienă), astfel nu veți avea nevoie de antibiotice.
• Evitați infecțiile prin curățarea regulată a mâinilor acasă, la birou, la școală, la sala de sport.
• Lăsați un medic sau un farmacist să prescrie un antibiotic potrivit infecției dumneavoastră – nu cereți dumneavoastră antibiotice. Să fiți conștient că antibioticele nu funcționează, în general, pentru infecțiile virale.
• Dacă sunt prescrise antibiotice, întrebați întotdeauna cum poate ajuta medicamentul pentru boala dumneavoastră actuală.
• Luați antibiotice așa cum sunt prescrise de doctor sau farmacist și nu întrerupeți sau stopați tratamentul, chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine.
• Nu păstrați și nu luați antibiotice pentru alte boli. Chiar dacă unele infecții par că ar fi aceleași, pot să nu fie la fel. Nu împărțiți cu alții medicamentele prescrise pentru dumneavoastră – aceasta poate duce la folosire greșită și facilitează rezistența la antibiotice. Antibioticele sunt medicamente puternice și pot avea și efecte secundare negative.
• Încurajați-vă familia și prietenii, să ia antibiotice doar când este necesar.