Victimele Holocaustului vor fi comemorate marţi, 9 octombrie, la Şimleu Silvaniei. Începând cu ora 13, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord vor fi organizate o serie de activităţi dedicate acestei zile speciale. Potrivit directorului Muzeului, Daniel Stejeran, cu acest prilej vor fi prezentate două dintre cele mai importante proiecte internaţionale ale instituţiei – o platformă online de predare şi studiere a problematicii Holocaustului, implementată prin Erasmus+ şi platforma interactivă „I WALK”, o aplicaţie ce oferă informaţii despre fosta comunitate evreiască din Şimleu Silvaniei şi istoria ei.
Programul va continua cu un scurt moment comemorativ, în cadrul căruia Dan Has, preşedintele Comunităţii Evreilor Zalău – Sălaj, va spune o rugăciune în memoria evreilor ucişi. Ziua se va încheia cu vizitarea noii expoziţii despre tragedia Holocaustului.
La acţiunile de marţi şi-au anunţat prezenţa zeci de elevi de la şcolile din Şimleu şi Zalău, însoţiţi de cadre didactice.
Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național ținut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. În această zi, diverse ceremonii au loc în toată țara, pentru a comemora evreii și rromii care au murit în Holocaust.
Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an.
A fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.