La doi ani de la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, mai mulţi sălăjeni care au făcut parte din Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană au fost înştiinţaţi de către Prefectura Sălaj că trebuie să returneze o parte din indemnizaţiile încasate atunci.
În total, 51 de persoane – preşedintele, locţiitorul şi membrii Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Sălaj, personalul tehnic auxiliar şi statisticienii – au primit astfel de notificări, după ce un raport al Direcţiei de Audit Public Intern din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a stabilit că au fost plătiţi pentru mai multe zile decât ar fi trebuit. Suma plătite ilegal se apropie de 6.000 de lei şi reprezintă contravaloarea indemnizaţiilor aferente zilelor de 20 şi 21 decembrie 2016, când cei în cauză au fost pontaţi fără respectarea prevederilor legale.
Notificările au fost expediate la începutul lunii septembrie, celor vizaţi oferindu-li-se un răgaz de aproape o lună pentru efectuarea plăţii. În caz contrar, vor fi acţionaţi în instanţă.
Potrivit oficialilor Prefecturii Sălaj, actele normative prevedeau că „birourile electorale îşi încetează activitatea la data încheierii verificării proceselor-verbale privind rezultatele alegerilor pe care le-au întocmit”, iar la alegerile din 2016, procesele verbale în cauză au fost publicate în Monitorul Oficial din 19 decembrie 2016.
„Instituţia Prefectului-judeţul Sălaj a plătit indemnizaţiile la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016 în baza listelor de prezenţă semnate de către preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Sălaj. BEJ Sălaj a întocmit liste de prezenţă şi pentru perioada în care a desfăşurat activitate în vederea realizării atribuţiilor prevăzute de art. 121 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, conform căruia buletinele de vot întrebuinţate şi listele electorale utilizate, precum şi celelalte materiale deţinute de către birourile electorale de circumscripţie se predau de către birourile electorale de circumscripţie prefecţilor care le păstrează în arhivă, separat de celelalte documente, timp de 3 luni de la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I”, ne-au transmis reprezentanţii Prefecturii Sălaj. Având în vedere cantitatea mare de materiale menţionate – aproximativ 6 tone – procesul de preluare şi depozitare a durat două zile, mai spune sursa citată.