Direcţia de Sănătate Publică Sălaj a primit miercuri, 19 septembrie, prima tranşă de vaccin antigripal pentru sezonul 2018-2019. Instituţiei i-au fost livrate 1.100 de doze, care au fost deja împărţite unităţilor sanitare şi medicilor de familie, proporţional cu solicitările, după cum susţine directorul Ligia Marincaş.
Potrivit spuselor sale, în urma catagrafierii populaţiei din judeţ a fost stabilit un necesar de 20.400 de doze, circa jumătate fiind destinate sălăjenilor de peste 65 de ani. Alte 8.000 de doze ar urma să asigure imunizarea persoanelor cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani care au afecţiuni medicale cronice, în timp ce pentru personalul medico-sanitar s-a estimat că este nevoie de 1.700 de doze. În categoria celor vizaţi de campania de vaccinare antigripală au mai fost incluse 180 de femei însărcinate, precum şi în jur de 400 de copii şi adulţi instituţionalizaţi.
Tranşele următoare de vaccin antigripal vor fi primite şi livrate, acoperind toate grupele de persoane catagrafiate.
„În acest an, 1 milion de doze de vaccin gripal vor fi utilizate pentru imunizarea populaţiei la risc în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii. În baza unui Acord-Cadru, Ministerul Sănătăţii a semnat contractul subsecvent pentru achiziţionarea dozelor de vaccin gripal şi a stabilit calendarul de livrare în teritoriu. Valoarea cu TVA a contractului este de 11.205.200 lei. Conform contractului încheiat cu câştigătorul licitaţiei, livrarea se face de către furnizor la direcţiile de sănătate publică, începând cu data de 15 septembrie”, arată Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.
Ministerul Sănătăţii mai arată că va fi derulată o campanie de vaccinare gratuită în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.