Donarea de celule stem, un act de importanță vitală pentru cei aflați într-o situație medicală critică, este un lucru pe cât de nobil, pe atât de puțin conștientizat în rândul românilor. În țară există 15 centre în care donatorii se pot înscrie în Registrul donatorilor de celule stem, lucru care înseamnă de multe ori singura șansă la viață a unei persoane care este nevoită să efectueze, de cele mai multe ori, această procedură la clinici din străinătate. Cristina Ilieș, directorul Centrului de Transfuzii Sălaj a reușit, printr-o mobilizare demnă de toată lauda și dorința de a aduce Sălajul pe linia de elită a centrelor de transfuzie din țară, să facă toate demersurile pentru a putea înscrie centrul județean în lista celor 15 (deocamdată) centre din țară, în care cei ce doresc să devină donatori de celule stem se pot înscrie.
Înscrierea în acest registru nu atrage după sine nicio obligație din partea donatorului. De altfel, și în această procedură, oarecum diferită de cea a donării clasice de sânge (deși procedeul este aproximativ același, din punctul de vedere al donatorului, nefiind vorba de o altă <<intervenție>>, injecție, procedură chirurgicală, așa cum cred mulți în mod greșit) se are în vedere, pe primul plan, siguranța și voința donatorului. În acest an, s-au în scris în Registrul național, până în acest moment, 7.003 persoane, numărul total al celor înscriși ajungând în prezent la 57.011 “eroi din umbră”. Au fost transplantați 143 de pacienți, 43 fiind în acest moment în așteptarea transplantului de celule stem.
“Donatorul decide singur, chiar și după înscrierea în acest registru, dacă atunci când este solicitat vrea să doneze celule stem sau nu. Este decizia lui, iar înscrierea în registru nu înseamnă automat și asumarea unei obligații. Este posibil ca un donator, odată înscris în acest registru național, să fie solicitat, poate, o dată în viață pentru o donare sau deloc. Depinde doar de el dacă dorește sau nu. Procedura nu este invazivă, nu există intervenții chirurgicale, injecții sau alte lucruri pe care le mai auzim de la cei care, nefiind complet și corect informați, ar putea crede.
Procedura donării de celule stem este asemănătoare donării clasice de sânge, cantitatea de sânge este mai mică (200 ml) însă procedura, fiind mult mai complexă din punct de vedere al scopului, durează aproximativ trei ore. În rest, nu este nimic în plus față de donarea clasică, astfel încât să ne speriem sau să ne imaginăm tot felul de scenarii care nu au legătură cu realitatea”, a spus dr. Cristina Ilieș pentru Magazin Sălăjean.
În demersul pentru obținerea acestei calități, directorul Centrului de Transfuzii Sălaj a participat, luni, la o conferință având această temă, eveniment desfășurat la Șimleu Silvaniei. Alături de cadre medicale, autorități județene, șimleuani dornici să afle despre ce înseamnă donarea de celule stem, dar și invitați, dr. Cristina Ilieș a subliniat importanța existenței la nivelul județului a acestei posibilități de înscriere în registrul național al donatorilor de celule stem. Acest lucru ar putea stimula donatorii și ar crește implicit șansa la viață a unor persoane care se confruntă sau se vor confrunta cu o problemă medicală literalmente de viață și de moarte. Centrul zălăuan are, așadar, toate șansele ca într-un interval de doar câteva săptămâni să devină Centru de înscriere pentru cei ce doresc să facă parte din registrul național al donatorilor de celule stem.
Este permanent nevoie de sânge la Centrul din Zalău
În privința donării clasice de sânge, dr.Cristina Ilieș ne-a spus: “În acest moment nu putem vorbi despre o situație de criză a sângelui la Centrul din Zalău, însă, așa cum știți, de sânge este nevoie mereu! Chiar dacă noi putem asigura momentan cantitatea de sânge necesară în unitățile medicale din județ, este vorba despre pacienții sălăjeni tratați în clinici din Cluj, chiar București. Pentru ei, sângele donatorilor este vital, în fiecare zi. Noi trimitem sângele nostru acestor clinici iar de el beneficiază în primul rând pacienții care au adresa de domiciliu în Sălaj.
Nu ne putem lăuda cu un număr frumos de donatori și este păcat că sălăjenii nu vin în număr mai mare la centrul nostru, cunoscând nu doar importanța și avantajele acestui act, cât mai ales faptul că sângele tău salvează viața unui om.
De exemplu, anul trecut, am avut un număr de 8.500 de donări (circa 5.000 de donatori și aproximativ 400 litri de sânge donat). Este un număr mic, comparativ cu populația județului nostru, eligibilă pentru donarea de sânge. În privința celuilalt tip de donare, cea de celule stem, sperăm însă ca pe viitor, dacă vom reuși, poate chiar peste aproximativ o lună, să devenim și noi centru de înscriere în registrul donatorilor de celule stem, să facem în așa fel încât acest act, al salvării de vieți, să fie făcut de tot mai mulți sălăjeni”, a spus directorul Centrului de Transfuzii din Zalău.
Donatorului i se recoltează 450 ml de sânge, acesta primește o zi liberă în ziua donării și 7 bonuri de masă în valoare totală de aproximativ 70 de lei. Totodată, donatorului i se face un set complet de analize de sânge. Un set de analize de care donatorul beneficiază în mod gratuit la donare costă în mod normal 500 de lei, fiind vorba de analize complexe în care sunt incluse cele pentru depistarea virusurilor hepatitice de toate tipurile, boli venerice, boli imunologice, TBC, HIV și altele.
“Ne deplasăm lunar în Șimleu, Cehu Silvaniei, Jibou, Nușfalău, Șărmășag și Marca, pentru a veni în întâmpinarea celor care vor să doneze, oferindu-le acestora posibilitatea să evite deplasarea la Zalău pentru gestul lor nobil. Avantajele nu sunt doar de natură financiară, cum ar fi bonurile de masă, reducerea la abonamentul pe transportul în comun sau ziua liberă de la școală ori locul de muncă, ci cuprind și avantaje care depășesc prin importanță acest spectru material, și mă refer aici la sănătatea organismului, la revigorarea generală și nu în ultimul rând la sentimentul unic, acela că gestul tău a salvat una sau mai multe vieți”, a conchis directorul Centrului de Transfuzii din Zalău, dr. Cristina Ilieș.
Ce trebuie să știm dacă dorim să donăm sânge
Pentru a putea dona sânge trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani, greutatea între 50 și 100 kilograme la femei şi între 60 și 110 kilograme – bărbaţi, să nu fi consumat alcool cu cel puțin 24 de ore înaintea donării și să nu fi avut intervenţii stomatologice ori chirurgicale în ultimele şase luni. Bărbaţii pot dona sânge de cinci ori pe an, în timp ce femeile pot dona de trei ori pe parcursul a 365 de zile. Este interzisă donarea de sânge dacă suferi sau ai suferit de: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloză, HIV, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, boli de tiroidă, hipotensiune, hipertensiune, anemie. Femeile însărcinate, cele care alăptează sau care se află în perioada delicată a lunii, nu pot dona sânge. Beneficiile pentru organism, după donare, sunt nenumărate. Sângele se reface complet, se revitalizează, se reîmprospătează. Avantajele sunt uriaşe, la nivelul fiecărui organ.
Nu mai este un secret în faptul că donatorii trăiesc mai mult, dar şi mai bine, iar acest lucru este demonstrat ştiinţific, prin avantajele unice pe care procesul de reîmprospătare a sângelui îl are pentru fiecare celulă din organism. Chiar dacă avem un număr relativ mic de donatori, în Sălaj situația arată mult mai bine decât în multe centre din România. Sălajul se află printre primele pe ţară ca număr de donatori şi cantitate de sânge furnizată către celelalte judeţe, însă ţara noastră rămâne încă pe un loc trist, cu un procent de doi la sută în privinţa numărului de donatori, cu mult în urma unor ţări ca Danemarca, Anglia, Olanda sau Germania, acolo unde procentul de donatori din totalul populaţiei depăşeşte chiar 12 la sută.
Sângele uman este cea mai complexă și valoroasă substanță existentă, nu are și probabil nu va avea niciodată un înlocuitor. Sângele este un produs care nu poate fi cumpărat, nu poate fi produs şi nu poate fi obţinut sub nicio altă formă pentru a fi folosit în clinici și spitale în salvarea de vieți omenești, decât exclusiv prin bunăvoinţa și generozitatea oamenilor.