În contextul în care de luni, 10 septembrie, începe un nou an școlar, poliţiştii sălăjeni vin cu câteva recomandări, atât pentru părinți, cât și pentru copii în procesul de siguranță a acestora.
Pentru prevenirea implicării copiilor în evenimente neplăcute, poliţiştii sălăjeni recomandă părinţilor să verifice de câţi bani de buzunar dispune copilul şi cum îi cheltuieşte, dacă vine acasă cu obiecte de valoare, să verifice provenienţa lor, să se intereseze permanent de situaţia lcolară a copilului şi să îl înveţe să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul de lucru al părinţilor.
Foarte important este, spun oamenii legii, ca părintele să îi cunoască pe prietenii lor şi pe familiile acestora, dar şi să distribuie copiilor lor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă.
Pentru ca micuţii să nu fie în pericol pe stradă, poliţiştii rutieri recomandă părinţilor să îi înveţe pe cei mici să circule numai pe trotuare, să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice, ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, grădiniţe, pe terenurile de sport şi întotdeauna sub supravegherea unui adult!
„Părinţii şi bunicii elevilor trebuie să conştientizeze că au rol major în promovarea valorilor, în formarea personalităţii copiilor, dar şi în protejarea lor de anturaje vulnerabile şi de unele influenţe negative ale Internetului”, spun oficialii IPJ Sălaj.
Aceştia vin cu sfaturi şi pentru copii:
Evitaţi să urcaţi cu ghiozdanele în spate în mijloacele de transport în comun, deoarece puteţi fi prinşi de uşile acestora! Deplasaţi-vă numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului public şi cât mai aproape de marginea carosabilului! nTraversaţi strada numai pe zebră şi semnalizate cu indicatoare! Acolo unde sunt instalate semafoare, traversaţi numai la culoarea verde a acestora! Evitaţi să traversaţi strada în fugă! Aşteptaţi mijloacele de transport în comun numai pe trotuare sau refugiile special amenajate şi nu pe partea carosabilă!
După coborârea din mijloacele de transport în comun, nu traversaţi strada prin faţa sau prin spatele acestora; traversarea se realizează numai după plecarea lor din staţie, prin locurile special amenajate!
Conducerea bicicletei pe drumurile publice este permisă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani şi cu respectarea prevederilor legale !
Nu vă deplasaţi cu rolele/skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!
Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător!
patrulati mai des pe langa scoli ,licee nu mai bifati doar pe hartie