Alexandru Moldovan
Împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea Grădinii Botanice Jibou va fi marcată, în perioada 7-9 septembrie, prin organizarea unui simpozion la care şi-au anunţat participarea specialişti în botanică din întreaga ţară.
‘În perioada 7-9 septembrie găzduim simpozionul dedicat împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Grădinii Botanice Jibou. Vor fi colegi şi directori de la toate grădinile botanice importante din ţară. Vineri va fi o parte omagială, referitoare la cei 50 de ani, iar apoi o sesiune în plen, în care se vor prezenta lucrări ştiinţifice. Sâmbătă şi duminică se va merge pe teren, prin Sălaj şi prin zona noastră de nord-vest, pentru a vedea şi colegii plantele mai interesante de la noi. Vor fi circa 100 de colegi din întreaga ţară, vin şi marii noştri botanişti, de la Cluj Napoca, Iaşi, Bucureşti, unii dintre ei în vârstă, aşa că eu cred că va fi interesant’, a declarat luni directorul Grădinii Botanice, Cosmin Sicora.
Grădina Botanică Jibou a fost fondată în anul 1968, de către profesorul Vasile Fati, în cadrul liceului din localitate, în anul 1970 devenind unitate independentă.
Grădina se întinde pe 30 de hectare şi include un sector ornamental, grădina romană, rozarium, grădina japoneză, sector dendrologic, un complex de sere de 4.000 de metri pătraţi, acvarii cu peste 40 de specii şi varietăţi de peşti, galerie amazoniană cu cascade artificiale, plante tropicale şi specii de papagali, precum şi un parc zoologic cu cerbi, căprioare, porci mistreţi şi voliere cu păsări.
În curtea grădinii se află Castelul Wesselenyi, cea mai mare construcţie în stil baroc din ţară.