O prăpastie care se adâncește: bugetarii, plătiţi cu mult mai bine decât privaţii

Salariile bugetarilor le depăşesc cu câteva sute de lei pe cele din restul economiei. Iar diferenţa este tot mai mare de la an la an. Potrivit statisticilor, funcţionarii din administraţia publică sunt printre cei mai norocoşi angajaţi din România.

Salariul mediu net în administraţia publică a ajuns, la jumătatea acestui an, la puţin peste 4.200 de lei pe lună. În luna iunie, unii bugetari au câştigat cu 1.500 de lei mai mult decât salariul mediu pe economie. Chiar şi profesorii, consideraţi până de curând una dintre categoriile defavorizate, sunt plătiţi acum peste medie. O situaţie similară găsim şi în sectorul sanitar.

Salariile în aceste trei sectoare au avut o evoluţie spectaculoasă în ultimii 2 ani. Cel mai mult s-au majorat salariile medicilor şi ale asistenţilor medicali – cu aproape 79 la sută faţă de iunie 2016. În administraţia publică avansul a fost de aproape 45 la sută.

O creştere aproape similară a lefurilor s-a înregistrat şi în învăţământ. Prin comparaţie, salariul mediu net pe economie a avansat cu mai puţin de o treime. Dacă în iunie 2016 acesta depăşea cu puţin 2.000 de lei, acum este cu 700 de lei mai mare.

Pe de altă parte, prețurile sunt în continuă creștere. Astfel, produsele de panificaţie, uleiul şi peştele sunt produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna iulie, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS). Pe ansamblu, mărfurilor alimentare s-au ieftinit faţă de iunie cu 0,80 la sută, dar produsele de panificaţie au avut scumpiri. Astfel, produsele de franzelărie s-au scumpit cu 0,24 la sută, pâinea cu 0,19 la sută, specilităţile, cu 0,17 la sută, iar făina, cu 0,13 la sută. Totodată, în marja creşterii de preţuri înregistrate la carne, preparate şi conserve din carne, cel mai mult s-a scumpit carnea de bovină, respectiv cu 0,38 la sută. În cazul preţurilor nealimentare, cele mai importante majorări de preţuri au evenimente cultural-sportive (+0,50 la sută) şi la autoturisme şi piese de schimb (+0,19 la sută). În schimb, scăderi au fost la energie electrică (-4,08 la sută), combustibili (-0,38 la sută) şi la încălţăminte (-0,06 la sută).De la începutul anului, până în iulie s-au majorat cel mai mult preţul gazelor naturale, cu 10,43 la sută, al combustibililor, cu 5,78 la sută, şi cel al tutunului şi ţigărilor cu 3,68 la sută.Pe de altă parte, în perioada menţionată energia electrică s-a ieftinit cu 1,72 la sută.

 

One Thought to “O prăpastie care se adâncește: bugetarii, plătiţi cu mult mai bine decât privaţii”

  1. Anonim

    PSD partid destept,stie cum sa faca cartile.La urmatarele alegeri sigur vor avea votul bugetarilor maiales al pensionarilor.

Leave a Comment