Municipalitatea vrea sa faca curatenie pe trotuarele si carosabilul din zona Pietei Agroalimentare. Soferii care parcheaza neregulamentar vor fi somati si sanctionati.
Circulatia pietonilor si vehiculelor in preajma Pietei Agroalimentare din municipiu a devenit un adevarat cosmar, din cauza masinilor oprite ilegal. Conducatorii auto s-au obisnuit sa-si parcheze autovehiculele in imediata apropiere a standurilor cu produse agroalimentare pana isi fac cumparaturile, cu toate ca, la mica distanta, administratia locala a amenajat o parcare moderna, cu aproximativ 50 de locuri. Aceasta zace aproape goala, in timp ce la o zvarlitura de bat, autovehiculele stau inghesuite aproape una-intr-alta, postate oblic sau pe sensul de mers, pe trotuar si pe partea carosabila. Pentru ca e gratis. Cu toate ca autoritatile i-au avertizat in repetate randuri pe soferi ca zona nu are destinatie de Parking, lumea nu pare sa fie impresionata de avertismentele sau chiar de amenzile primite.
Politia Comunitara inregistreaza numerele masinilor parcate
Potrivit informatiilor furnizate de directorul adjunct al Politiei Comunitare Zalau, Mircea Bara, s-a luat decizia la nivel local ca proprietarii autovehiculelor sa fie somati, iar ulterior amendati. Proprietarii autovehiculelor oprite la Piata Agroalimentara din Zalau pe spatiile destinate pietonilor risca sa fie amendati pentru parcarea ilegala. Zi de zi, zeci de autovehicule sunt oprite pe carosabil si pe trotuar, nelasand spatiu suficient accesului pietonal si nici circulatiei rutiere. La aceasta data sunt identificate autovehiculele oprite pe spatii neautorizate si vom constitui o baza de date cu acestea. Proprietarii celor care vor fi gasite pentru a doua oara ca fiind parcate ilegal vor fi amendati in baza HCL 170/2007. Incercam sa asiguram accesul permanent si pe strada Prunilor, care, din cauza acestor autovehicule parcate necorespunzator, este tot timpul blocata, iar zalauanii care au acolo case nu pot intra pe acest drum, a precizat Radu Bara.
Politistii au dat 378 de amenzi
O parte a responsabilitatilor legate de parcarea ilegala apartine, asa cum ne-a sesizat primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, serviciului politiei rutiere. In replica, seful Politiei Zalau, Gelu Cordea a sustinut ca pe aceasta portiune de la Inspectoratul Scolar si pana la strada 22 Decembrie 1989 s-au dat amenzi pentru parcarea neregulamentara si s-au ridicat masinile oprite. Dar, avand in vedere faptul ca exista un singur autovehicul pentru ridicarea masinilor, nu pot fi luate toate deodata, ci doar una cate una. Astfel, doar un singur sofer este pedepsit, in timp ce toti ceilalti din jurul lui raman in continuare acolo, a aratat Gelu Cordea. Acesta ne-a informat ca de la inceputul anului, in Zalau, s-au dat 378 de sanctiuni pentru oprire si stationare neregulamentara. Amenda pentru autovehiculele oprite neregulamentar este de 140 de lei si doua puncte penalizare, iar pentru stationare amenda este de 420 de lei si trei puncte de penalizare (cu mentiunea ca sumele se injumatatesc daca ele sunt achitate in 48 de ore).
In curand, locuri noi
Zalauanii sunt si ei nemultumiti, pentru ca, aproape de piata, nu au alte posibilitati de parcare. Deocamdata este inchisa pentru lucrari parcarea publica, proprietate privata, de langa Raiffeissen (referitor la care prim-edilul urbei a precizat ca aceasta va fi redeschisa peste doua saptamani), iar lucrarile de la Hala Agroalimentara unde se va amenaja la subsol o parcare cu plata, cu 50 de locuri, sunt in toi. Radu Capilnasiu a mentionat ca nu numai in perimetrul pietei agroalimentare va demara o campanie de sensibilizare a cetatenilor cu privire la parcarile neregulamentare, ci si in zonele de la Dulcicom, Spital, strada Sfanta Vineri, blocului Perla, strada Crisan. In functie de fondurile de care va dispune municipalitatea se preconizeaza crearea de noi locuri de parcare, atat in cartiere (cele mai recente s-au amenajat in Dumbrava Nord), ci si in spatele Primariei Zalau, unde actuala parcare va fi supraetajata.